ODZIVI NA ŠIRITEV PCT-POGOJA

Življenje bo od srede občutno drugače: pozivi k dodatnim izjemam

Mreža nevladnih organizacij vlado poziva k dodatnim izjemam pri pogoju PCT: kaj bo z ženskami v stiski, brezdomci, odvisniki?
Fotografija: Odlok navaje le nekaj izjem. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Odlok navaje le nekaj izjem. FOTO: Jure Eržen, Delo

Od srede bo življenje v Sloveniji občutno drugače. Brez PCT-pogoja ne bo mogoče v trgovska središča in niti ne na javni potniški promet. Novi odlok med izjeme ne uvršča bank, pošt, bencinskih servisov pa tudi verskih objektov ne.

V javnem potniškem prometu so izjema osnovnošolci in dijaki. Zaposlenim bo moral samotestiranje za izpolnjevanje T-pogoja zagotoviti in plačati delodajalec, uporabniki storitev pa bodo morali testiranje plačati sami. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je za TV Slovenija povedal, da bo inšpekcija preverjala PCT-pogoj med zaposlenimi in potniki.Za vstop v trgovski center bo PCT-pogoj obvezen, medtem ko za živilske trgovine zunaj trgovskih središč PCT-pogoj ne bo obvezen.


Nevladne organizacije pozivajo k dodatnim izjemam pri PCT-pogoju


Na vladno zaostrovanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so se odzvali v Centru nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS). Zapisali so, da podpirajo ukrepe, a ne takšnih, ki ranljive skupine pahnejo v še večjo stisko. Vlado so pozvali k razširitvi izjem glede izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja.

image_alt
Kam sploh še brez PCT? To so izjeme


Krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij, ki združuje več kot 1.400 različnih zvez in posameznih društev, zavodov in ustanov, je danes v objavi na twitterju vlado med drugim spomnila na 212.000 Slovencev, ki nujnih življenjskih potrebščin ne kupujejo v živilskih trgovinah, ampak jih prejmejo v humanitarnih skladiščih.

Kot so opozorili, z novim odlokom, ki bo veljal od srede, ti v skladišča nimajo več vstopa brez izpolnjevanja enega od pogojev PCT, zato se v CNVOS sprašujejo, kako bodo prišli do osnovnih živil.

Prav tako se sprašujejo, kako bodo do strehe nad glavo v mrzlih nočeh prišli brezdomci in kam se bodo lahko sredi noči zatekle pretepene ženske, če bodo v kriznem centru dejali: »Prosimo, pridite zjutraj, ko boste testirani.« Sprašujejo se tudi, ali bodo odvisniki plačali 12 evrov za hitre teste, da bodo prišli do sterilne igle.Zapisali so še, da ni pošteno, da so humanitarni delavci prisiljeni izbirati med pomočjo ranljivim in spoštovanjem zakona. CNVOS vlado zato poziva, naj razširi izjeme in prepreči takšne dileme. »Naj nam virus ne vzame človečnosti,« so zapisali.


Redke izjeme


S 15. septembrom bo pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

Pogoj PCT morajo med drugim izpolnjevati uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur.

Navaja pa odlok nekaj izjem. Pogoja PCT med drugim ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.Za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami veljajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, z medicinskimi, s kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V obeh primerih kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega središča.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije