ŽALOSTNO

Zgodovinski propad Adrie Airways: Sporočili so, da je konec

Mineva eno leto od žalostnega konca.
Fotografija: Vse to išče novega lastnika. FOTO: Adria Airways
Odpri galerijo
Vse to išče novega lastnika. FOTO: Adria Airways

30. septembra 2019 se je vlada seznanila s finančnim stanjem Adrie Airways, ki sta ga ugotovila DUTB in SDH, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je takrat povedal, da je stečaj edini možni scenarij za družbo. Stečaj Adrie Airways je zaradi insolventnosti predlagal njen nemški lastnik. Brez dela je ostalo več kot 500 zaposlenih.

Adria in turisti na letališču. FOTO: Leon Vidic, Delo
Adria in turisti na letališču. FOTO: Leon Vidic, Delo
Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa ubadala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Adria je na koncu ostala brez vseh lastnih letal, več najetih so ji v tednih pred stečajem zasegle lizinške hiše zaradi neplačanih dolgov. V iskanju rešitve za boljšo povezanost Slovenije s štirimi evropskimi vozlišči se je takoj po stečaju razmišljalo o ustanovitvi novega letalskega prevoznika v lasti države, kar pa se ni izkazala za ekonomsko smiselno.
 

Preberite tudi:
Naježili se boste: to je ganljivo pismo zaposlenih Adrie Airways

Nekdaj nacionalni ponos, danes se takole klavrno končuje njena zgodba​


 

V začetku junija so letalsko družbo dokončno očrnile še hišne preiskave, ko so se pod drobnogledom znašli tudi nekdanji zaposleni. Policija je takrat potrdila, da preiskave potekajo v stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorih na območju Kranja in Ljubljane pri eni pravni in dveh tujih fizičnih osebah.
 

Preberite tudi: Hišne preiskave zaradi Adrie Airways 


Tudi oba nekdanja direktorja Adire Airways Arno Schuster in Holger Kowarsch sta pristala pod drobnogledom preiskav. Svoje pa je povzročila tudi koronska kriza, ki je še dodatno ohromila že tako osiromašen slovenski zračni promet. Na letališču Jožeta Pučnika je tako mogoče leteti na bizarno malo destinacij in v tako slabem stanju ni bilo že vse od osamosvojitve, ko so se za svoje mesto na trgu še borili.

Zanimanja za nakup ni

Za nakup blagovne znamke nekdanjega letalskega prevoznika Adria Airways doslej ni prispela nobena ponudba, je povedal stečajni upravitelj Janez Pustatičnik, potem ko se je v ponedeljek iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb. Izhodiščna cena je bila 50.000 evrov, za polovico nižje kot ob prvem zbiranju ponudb.

To je bil drugi poskus prodaje blagovne znamke propadlega letalskega prevoznika. V prvem zbiranju zavezujočih ponudb, ki se je iztekel 6. julija, izhodiščna cena pa je bila 100.000 evrov, je ena oseba vplačala varščino, a ponudbe nato ni oddala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije