LITERARNI NATEČAJ

Zgodbe o dobrih ljudeh v spomin na škofa Barago

V Trebnjem so pripravili literarni natečaj. Prva nagrada Albinu Lenarju iz Baške grape.
Fotografija: »Ta zbornik je greha vreden,« je bila navdušena pisateljica Milena Miklavčič. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
»Ta zbornik je greha vreden,« je bila navdušena pisateljica Milena Miklavčič. FOTO: Drago Perko

TREBNJE – Prejšnji petek je minilo 222 let, odkar se je v Knežji vasi pri Trebnjem rodil škof Friderik Irenej Baraga, slovenski misijonar, etnolog, jezikoslovec in avtor več knjižnih del. Občina Trebnje je rojaku posvetila dan, tako je bil minuli petek Baragov dan, spominski dan Občine Trebnje. Zaznamovali so ga s slovesno mašo in akademijo, v soboto so pripravili pohod po Baragovi poti. Slovesno je bilo tudi v trebanjski knjižnici. Številni so se zbrali, da bi prisluhnil dobrim zgodbam in veselim Dolenjcem.
V Trebnjem so ponosni na znamenitega rojaka. FOTOGRAFIJE: Drago Perko
V Trebnjem so ponosni na znamenitega rojaka. FOTOGRAFIJE: Drago Perko

Javnosti so predstavili literarni natečaj Zgodbe o dobrih ljudeh, ki sta ga med lanskim novembrom in letošnjim junijem izvedli Občina Trebnje in Klekljarska skupina Žnurce v sodelovanju s priljubljeno pisateljico Mileno Miklavčič v sklopu projekta BA-ČI (projekta Baraga in čipka). Natečaj je med slovenskimi pisatelji požel izjemno zanimanje, povedo v Trebnjem, kjer so prejeli več kot 100 del.

V Knjižnici Pavla Golie Trebnje so tako predstavili zbornik, ki se je zaradi velikega števila prejetih prispevkov prelevil v pravo knjigo z 250 stranmi, večer pa sta skupaj z voditeljico Piko Prosenik slavnostno odprla tenorist Nik Vidmar ob klavirski spremljavi profesorice Barbare Lotrič z Glasbene šole Trebnje.
 

Dolenjski kresnik


»Pred nami je krasen zbornik, ob prebiranju se bo ogrelo marsikatero srce, pa tudi marsikatero oko se bo orosilo,« je uvodoma povedala direktorica knjižnice Tanja Cuder in dodala, da so ponosni, ker so lahko del projekta, ki je namenjen spoštovanemu rojaku.


»Ta zbornik je greha vreden,« je poudarila pisateljica Milena Miklavčič. »Dobrodošli na trebanjskem oziroma dolenjskem Kresniku. Hvala vsem, ki ste tako ali drugače sodelovali, in to v časih, ko se dobre zgodbe ne primejo ravno. V Trebnjem smo naredili preobrat. Vesel sem, ker je nastala taka energija. Izkazalo se je, da smo ravnali prav, ko smo skupaj z občinami Dolenjske Toplice, Žužemberk in Ivančna Gorica ustanovili akcijsko skupino. Tako je nastala ta dobra zgodba, pa še kakšna bo,« je navdahnjeno povedal domači župan Alojzij Kastelic.

Strokovna komisija je imela težko in zahtevno delo. Posebna priznanja so dobili Stojan Knez za zgodbo Pihica, Franjo Frančič za Slovo, Gregor Slana za Maketo, Anica Perme za zgodbo Prijateljev Muri, Dragica Čuk Novak za Podstrešje, Majda Pajer za Mrzlo krušno peč in Andreja Kladnik za zgodbo Razglednica. Prvo nagrado je tako prejel Albin Lenar, ki je vse prevzel z ganljivo pesmijo z naslovom Zakojca.


Gost iz Baške grape je navdušil z dostopnostjo in skromnostjo, navdih pa je črpal iz otroštva. Druga nagrada je šla v roke mlademu Matjažu Rebolju z Osnovne šole Trebnje za zgodbo Vsak človek je svoja zgodba, v kateri je pisal o trebanjskem duhovniku Slavku Kimovcu, tretja pa Martini Podričnik za zgodbo Štefka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije