CERTIFIKAT

Zeleni ključ odklepa hotel Sabotin

Hotel Sabotin je prvi v Mestni občini Nova Gorica dobil certifikat zeleni ključ; sledi okoljskim standardom trajnostnega turizma, k temu spodbuja tudi goste.
Fotografija: Ekipa hotela je ponosna na certifikat zeleni ključ.
Odpri galerijo
Ekipa hotela je ponosna na certifikat zeleni ključ.

Slovenija je leta 2015 vzpostavila Zeleno shemo slovenskega turizma, ki destinacije in ponudnike namestitev spodbuja k različnim ukrepom za razvoj trajnostnega turizma. Enega od mednarodno uveljavljenih okoljskih znakov, zeleni ključ, si je zdaj kot prvi v Mestni občini Nova Gorica prislužil Hitov hotel Sabotin v Solkanu.
Gorazd Božič in Jana Jakin Petejan se zavedata pomembnosti trajnostnega turizma.
Gorazd Božič in Jana Jakin Petejan se zavedata pomembnosti trajnostnega turizma.

Furmanska gostilna in nekdanja rezidenca grofov Puppi je v 50. letih prejšnjega stoletja postala prvi hotel na Goriškem, odtlej pa je odprl vrata številnim gostom in postal prostor srečevanj in lokalnih kulturno-umetniških dogodkov. Zdaj je z zavezo k trajnostnemu delovanju, kot rečeno, kot prvi v MO Nova Gorica dobil mednarodni okoljski certifikat zeleni ključ.

Nova Gorica si je kot destinacija že pridobila certifikat Slovenia green destination, poleg tega k družbeno, gospodarsko in okoljsko trajnemu delovanju usmerja posamezne turistične in namestitvene ponudnike. "Ta trajnostni certifikat je le kamenček v mozaiku priložnosti za dvigovanje dodane vrednosti goriške turistične ponudbe.

Destinacije, ki se ne bodo zavestno usmerile k trajnostnemu turizmu, bodo na dolgi rok zelo težko kljubovale zahtevam turizma na globalnem in lokalnem trgu," meni Gorazd Božič, vodja kabineta župana MO Nova Gorica, Boris Šušmak iz društva Doves FEE Slovenia, ki je pooblaščeno za izvajanje mednarodnih okoljskih programov pri nas, pa dodaja: "Zeleni ključ spodbuja ozaveščanje o okoljskih in trajnostnih vprašanjih v turizmu ter želi ustvarjati vedenjske spremembe med osebjem, gosti, dobavitelji in poslovnimi partnerji na nekem zaokroženem turističnem območju."

Nosilci zelenega ključa se držijo strogega kodeksa mednarodnih okoljskih predpisov Fundacije za okoljsko vzgojo (FEE). Okoljski standardi se vzdržujejo s strogim testiranjem in pogostimi pregledi. V hotelu Sabotin so že poskrbeli za gospodarnejše ravnanje z vodo in elektriko, namestili so nov hladilni agregat, ki je prijaznejši do okolja in omogoča učinkovitejše hlajenje prostorov, vpeljali skrbnejši način ločevanja smeti, želijo se znebiti plastike za enkratno uporabo, še bolj se bodo usmerili k ponudbi jedi iz lokalno pridelanih živil.


K zelenemu razmišljanju želijo spodbuditi tudi goste, denimo da bi uporabljali javni prevoz in – tako vodja hotela Jana Jakin Petejan – "ker smo do kolesarjev prijazen hotel, tudi k ogledu okoliških znamenitosti s kolesi". 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije