ASTRAZENECA

Že naslednji teden cepljenje učiteljev: tako pojasnjuje Kacin

Po treh tednih se učiteljem ne bo treba več testirati.
Fotografija: Cepljenje na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Cepljenje na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Leon Vidic

Mnoge je te dni presenetila vest, da se bodo po nacionalni strategiji cepljenja že prihodnji teden lahko cepili učitelji, vzgojitelji in drugi zaposleni v izobraževalnih ustanovah. O tem, ali gre za preobrat v strategiji, je v Odmevih spregovoril koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper novi koronavirus Jelko Kacin.

»Gre za večinoma mlajše od 65 let, zato jih lahko cepimo z AstraZeneco. To je prva starostna skupina, ki jo lahko cepimo na tak način. Ker je delovanje šolstva v šoli ena ključnih prioritet vlade in države v tem trenutku, želimo v prihodnjem tednu ta proces sprožiti in ga v čim krajšem času tudi končati,« je povedal Kacin. Za šolnike je rezerviranih 15.000 odmerkov, prihaja tudi še nova pošiljka. Tako bodo lahko cepili vse, ki se bodo prijavili.

O cepivu AstraZenece je Kacin povedal, da »je v tem trenutku, ko govorimo o zaščiti, najpomembnejše cepivo. Prvi odmerek po treh tednih že zaščiti cepljenega, drugi odmerek sledi po 12 tednih. Potem sledi še šestmesečno obdobje, kar pomeni, da se cepljeni z AstraZeneco zaščiti za devet mesecev, torej do božiča.« Po treh tednih od prvega odmerka naj bi bili tako učitelji »na varnem« in jih ne bo treba več testirati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije