AGONIJA

Že eno leto brez vode in stranišča

Objavljeno 13. januar 2020 19.15 | Posodobljeno 13. januar 2020 19.15 | Piše: Tina Horvat

Kamniški gorski reševalci so še vedno v kontejnerjih. Letos bodo uredili nove prostore, a morajo sami zbrati 200 tisočakov.

Odkar so ostali brez strehe nad glavo, bivajo v zabojnikih.
Verjetno se večina še spominja, kako so člani Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik pred letom dni ostali brez strehe nad glavo in pristali v zabojnikih v neurejenem delu na območju nekdanje smodnišnice. Ob tako veliki sramoti za našo državo smo seveda mediji zagnali velik vik in krik, saj se vendar ne spodobi, da prostovoljci, ki v svojem prostem času, ob službah in družinah, rešujejo življenja ljudi v gorah, bivajo v tako neprimernih prostorih, kjer nimajo ne vode in ne stranišč.
image
Za gorske reševalce takšni prostori niso primerni. FOTO: GRS Kamnik

A ne le to, tudi vso preselitev iz nekdanjih prostorov in vsa obnovitvena dela v zabojnikih so morali izvesti sami. Kar tri tedne so ure in ure porabili za urejanje, žaganje, sekanje grmovja, nameščanje izolacije in odstranjevanje smeti, da so si sploh uredili prostore, brez katerih ne morejo delovati. Ob tem, da se tudi oni kot vsi drugi državljani spopadajo z vse večjimi delovnimi obveznostmi in da se iz služb vračajo v poznih popoldanskih urah ter jim za družine zmanjkuje časa. Kljub temu se vedno odzovejo na vsak klic na pomoč.
 

Konec agonije jeseni?


Skoraj natanko leto dni po objavi Slovenskih novic, da so jih strpali v kontejnerje, kamniški reševalci še nimajo urejene druge namestitve, prav tako še nimajo vode in ne stranišč, a vendar vse kaže, da se bodo kmalu lahko vselili v bolj primerne prostore, kakršne si zaslužijo. Na srečo sta se država oziroma Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) ter občina vendarle zbudili in začeli aktivno iskati rešitve, da bodo gorski reševalci končno lahko delovali v razmerah, ki si jih zaslužijo.
image
Načelnik GRS Kamnik Srečo Podbevšek pri podpisu kupo-prodajne pogodbe FOTO: GRS Kamnik

Kot nam pove načelnik GRS Kamnik Srečo Podbevšek, bi morali že marca dobiti vodo, nato bodo šli v sanacijo objekta, kjer si bodo uredili stalne prostore. Konec marca lani jim je namreč uspelo odkupiti zemljo od nekdanjega lastnika in tam nameravajo urediti nove prostore. Ob podpisu kupo-prodajne pogodbe jim je zelo odleglo, saj niso bili več odvisni samo od dobre volje države oziroma občine in jim njihovih prostorov nihče več ne bo mogel vzeti. Seveda je treba še ogromno urediti, saj so prejšnji objekti razpadali in niso primerni za bivanje.

»Najprej moramo dobiti vodo, da sploh lahko začnemo zidarska dela. Zato čakamo, da bo sprejet prostorski načrt, v vmesnem času pa nam je občina pomagala z začasno rešitvijo, ki pomeni, da bomo dobili vodo, a vendar ne bomo v prekršku. Do zdaj smo že zamenjali streho, po sestanku s projektanti pa bomo videli, koliko sredstev potrebujemo za izgradnjo novih prostorov. Potrebujemo skladišče za opremo, sanitarije, pisarno in komunikacijski center ter sejno sobo. Vsekakor načrtujemo, da bi do jeseni morali zgraditi vsaj en prostor, če ne vseh,« je povedal Podbevšek.
 

Pomagal jim je tudi Šifrer


Kamniški gorski reševalci se niso predali in so se aktivno vrgli v reševanje svoje prostorske stiske. Najprej so zbirali denar s prodajo nalepk in majic, 11. aprila lani pa so organizirali razprodan dobrodelni koncert. Na njem je sodeloval tudi legendarni Andrej Šifrer in pred nastopom za Slovenske novice povedal: »Nikoli si nisem mislil, da bom moral kdaj v življenju prav jaz reševati gorske reševalce. To se mi zdi kar precej sramotno.«
Nikoli si nisem mislil, da bom moral kdaj v življenju prav jaz reševati gorske reševalce. To se mi zdi kar precej sramotno.


Kljub temu da so zbrali več kot 10.000 evrov, to seveda še ni dovolj. Kot so nam že lani razložili, naj bi cena za popolno funkcionalnost prostorov znašala okoli 320.000 evrov, od tega bo občina Kamnik prispevala 110.000 evrov, kar je kupnina od prodaje njihovih nekdanjih prostorov na Veterini Kamnik. Društvo GRS Kamnik si mora tako nekako priskrbeti okoli 200.000 evrov, pri tem pa seveda ne sme posegati v namenska sredstva, ki jih dobi za tekoče potrebe reševanja od države.
 

Opremo še vedno kupujejo tudi sami


Srečo Podbevšek je nadvse zadovoljen, da se njihova stiska vendarle rešuje, vendar je opozoril, da še vedno obstaja odprto vprašanje normativov, o katerih smo že pisali. Država namreč za posamezna društva ne namenja dovolj sredstev za potrebe reševanja, kar pomeni, da si morajo del opreme, ki jo potrebujejo za reševanje, sami kupiti. Tako država za društvo GRS Kamnik nameni sredstva za 28 gorskih reševalcev, medtem ko je aktivnih članov oziroma z licenco 35.
35 aktivnih članov je v GRS Kamnik.


»To je tako, kot da bi si morali gasilci sami kupovati čelade in ognjevarna oblačila, brez katerih bi bilo gašenje smrtno nevarno. Mi pa moramo za osebno opremo, v kateri rešujemo, kar sami odpreti denarnice oziroma doplačevati, da lahko opremimo zadostno število reševalcev,« je januarja lani opozoril tudi kamniški gorski reševalec in inštruktor Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Matjaž Šerkezi.
Deli s prijatelji