DARS

Že čez nekaj dni se bomo vozili z elektronsko vinjeto. Jo že imate?

Dars ob začetku prodaje ne pričakuje težav.
Fotografija: Na slovenskih avtocestah velja novi režim plačevanja cestnin. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Na slovenskih avtocestah velja novi režim plačevanja cestnin. FOTO: Tadej Regent, Delo

Februar je pred vrati, že čez nekaj dni bo na slovenskih avtocestah zaživel nov režim plačevanja cestnin. Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) namesto nalepk uvaja elektronske vinjete. 

Sistem prodaje e-vinjet poteka že od decembra in pri Darsu pravijo, da ne beležijo tehničnih težav, uporabnikom, ki niso toliko vešči spletne prodaje, pa z veseljem pomagajo v klicnem centru na telefonski številki (0)1 518 8 350 oziroma elektronskem naslovu evinjeta@dars.si 24 ur na dan in vse dni v letu.

Kot so sporočili, so do 25. januarja 2022 prodali 321.317 e-vinjet, samo v torek 20.685. Od 1. decembra 2021 do 25. januarja 2022 je bilo od 321.317 e-vinjet 28 odstotkov prodanih prek spleta, preostali delež pa na t. i. fizičnih prodajnih mestih (npr. bencinskih servisih).

Preverite podatke

»Pričakujemo, da bo prodaja, tako kot doslej, tudi v prihodnje potekala brez večjih težav. Ob tem uporabnikom svetujemo, naj z nakupom ne odlašajo do zadnjega dne. Pozivamo jih tudi, naj ob nakupu temeljito preverijo podatke o registrski številki, cestninskem razredu in začetku veljavnosti e-vinjete,« so opozorili.

image_alt
Ste že kupili e-vinjeto? Ne odlašajte preveč

Pri spletnem nakupu moramo biti posebej pozorni pri vnosu registrske številke. Poleg registrskih oznak je treba preveriti tudi cestninski razred (ali e-vinjeto kupujemo za osebno vozilo, kombinirano vozilo ali motorno kolo) ter veljavnost vinjete (bili so primeri, ko so uporabniki želeli na primer danes uporabljati avtocesto, vendar so njeno veljavnost napačno določili na primer konec meseca). Preden potrdimo nakup, je treba vse navedene podatke preveriti.

Težava uporabnikov v spletni trgovini

Kot so opazili, je trenutno najpogostejša težava uporabnikov, ki želijo vinjeto kupiti v spletni trgovini, da nimajo plačilne kartice, ki bi bila aktivirana za spletno nakupovanje. To težavo morajo seveda uporabniki rešiti pri svoji banki.

Če gre za nakup podjetja, pa pri Darsu svetujejo, naj nakup prek spleta opravijo kot registrirani (in ne anonimni) uporabniki, ker bodo samo tako potem lahko takoj dobili tudi račun v skladu z zakonom o DDV.

Pozor, če boste izbrali nakazilo

Sicer pa je e-vinjeto mogoče kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe Dars. V tem primeru je treba vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park. »Ključno je, da ponudbo za e-vinjete izdelajo in plačajo pravočasno, da pri plačilu navedejo pravilen sklic in znesek – v nasprotnem primeru se vinjete ne bodo kreirale samodejno oziroma se sploh ne bodo kreirale.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije