KORONAVIRUS

Če pacient ne bo ubogal, bodo zdravniki klicali policijo?

Objavljeno 26. februar 2020 12.03 | Posodobljeno 26. februar 2020 12.34 | Piše: T. V.

Zdravniška zbornica opozarja na neprimerne ukrepe, ki jih je pripravilo ministrstvo.

Slovenski zdravniki so zaskrbljeni. FOTO: Shutterstock
V Zdravniški zbornici Slovenije še naprej z zaskrbljenostjo spremljajo organiziranje zdravstvene oskrbe v primeru izbruha epidemije koronavirusa sars-cov-2 (covid-19), so sporočili. Po izjavah ministrstva za zdravje naj bi se v Sloveniji vzpostavilo 55 vstopnih točk, in sicer v okviru enot nujne medicinske pomoči na primarni ravni. Zdravniška zbornica Slovenije sporoča, da taka rešitev ni ustrezna, saj »vodi v nenadzorovano širjenje bolezni tako med pacienti kot med zaposlenimi zdravstvenimi delavci.«

Zdravniška zbornica Slovenije zato predlaga, da se za maksimalno preventivno zamejitev širjenja koronavirusa regijske vstopne točke organizira v okviru območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), to je zunaj prostorov zdravstvenih domov in enot nujne medicinske pomoči. Na teh vstopnih točkah NIJZ naj aktivno vlogo prevzamejo epidemiologi, ki bodo ob vsakem posameznem primeru odločili nadaljnjo obravnavo. »Vse osebje na vstopnih točkah naj bo dobro opremljeno z zaščitnimi sredstvi, naj se organizira ustrezno in pravilno jemanje brisov, diagnostika in usmerjanje oseb oziroma bolnikov glede na anamnezo in rezultat testiranja: torej ali bo pregledana oseba usmerjena v bolnišnico, zdravljenje na domu ali samoizolacijo ali karanteno, ko bo vzpostavljena,« še pravijo.
 
Preberite tudi:
Mislim, da sem okužen z novim koronavirusom. Kaj zdaj?

Tako organizacijo, ki je zunaj obstoječih enot primarne zdravstvene dejavnosti, je nujno vzpostaviti, saj pacienti, ki sumijo, da so zboleli za koronavirusom, po odvzemu brisa na izvid čakajo tri ure, poudarjajo zdravniki. »Treba je poskrbeti, da se tisti, ki niso okuženi, ne okužijo med čakanjem. V zdravstvenih domovih in enotah nujne medicinske pomoči v večini primerov takih ustreznih izoliranih prostorov za karanteno ni na voljo,« še pravijo in dodajajo, da se zdravniki tudi sprašujejo, kako ravnati, če pacient, ko čaka na izvid, zavrne čakanje v posebnem prostoru in uporabo posebne maske: »Ali naj v takem primeru zaradi zaščite ostalih pacientov pokličejo policijo?«

UKC povsem omejil obiske
Zaradi velikega števila respiratornih obolenj in omejevanja širjenja virusnih okužb UKC Ljubljana uveljavlja poseben režim dostopa v bolnišnico. Do nadaljnjega so prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov v UKC Ljubljana. Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Obiskovalce prosijo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe.


Zdravniška zbornica je vzpostavila osebne stike z našimi zdravniki, ki delujejo v tujini in nas seznanjajo z organizacijo zdravstvenega sistema v teh kriznih razmerah, zato bodo objavljali tudi njihova sporočila, so še napovedali v zbornici, ki jo vodi Zdenka Čebašek Travnik. Ta bo ob 13.15 dala izjavo za medije v zvezi z aktualnim dogajanjem v povezavi s koronavirusom in predlaganimi potrebnimi ukrepi, so sporočili iz zbornice.
Deli s prijatelji