ZDRAVSTVO V ŠKRIPCIH

Zdravniki in vlada svarijo: To je velika past, prihaja do hudih zlorab

Objavljeno 26. marec 2020 17.45 | Posodobljeno 26. marec 2020 18.15 | Piše: N. Č.

Vlada in zdravniki so zaznali hude težave pri ponarejenih certifikatih o zaščitni opremi, zato nabava zamuja.

Če zdravstveni delavci ne bodo prejeli zaščitne opreme, lahko  zdravstveni sistem kolapsira. Fotografija je iz Italije. FOTO: Reuters
Številne bolnišnice, zdravstveni domovi in zavodi se soočajo s pomanjkanjem zaščitne opreme. Če zdravstveni kader zboli, lahko Slovenija razglasi zdravstveno katastrofo, zato so te dni vse moči usmerjene v dobavo zaščitne opreme. A sodeč po besedah zdravnikov in vlade, ni vsaka oprema tudi ustrezna.

»Nevarnost je, da je ponarejena oprema. Sicer zanjo dobimo certifikat, ki pa ni veljaven. To je velika past. Morda je lahko marsikdo prepričan, da je zaščitna maska dobra, a ni, ker je ponarejena in ne zadostuje standardom,« nam je pojasnil eden od ljubljanskih zdravnikov.
Najnovejše novice o koronavirusu v Sloveniji preberite tukaj.
Pravi, da imajo največjo težavo z dobavo zaščitnih očal, zato so primorani svojo staro opremo znova in znova dezinficirati, kar pa ne gre v nedogled.

image
Maske standarda FFP3 so nujno potrebne za medicinsko osebje in osebje v domovih za ostarele, njihova zagotovitev pa je po besedah Cantaruttija prioriteta. Upajo na manjšo pošiljko še v tem tednu. FOTO: Leon Vidic, Delo
Gre za poplavo ponudnikov s ponarejenimi certifikati in ponarejenimi maskami, ki pa ne zadostijo varnostnim standardom. »Tudi to poskušamo rešiti in iskati zanesljivega ponudnika, a vse to zahteva veliko časa, ki ga ob reorganizaciji bolnišnic že tako primanjkuje,« je pojasnil zdravnik in dodal, da enkrat zanesljiv ponudnik ni nujno zanesljiv tudi v drugo. »Maska, ki jo lahko dobite kot vzorčni primer in jo testirate, lahko zadovolji standarde, potem pa je prva pošiljka dobra, pri drugi pa sta že vprašljiva izvor in predvsem zaščita.«
Preberite tudi: Na psihiatrični kliniki izredno stanje: 70 pacientov predčasno odpustili, bojijo se najhujšega
Da se država na trgu sooča s ponaredki mask in ponarejenimi certifikati, je za Slovenske novice potrdil tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, zato se zdaj dobavljeno zaščitno opremo pošilja v preverjanje, se jo plačuje po dobavi ali se jo zavrne oziroma ne plača.

Nabava tako traja dlje. »Na tem področju prihaja do največjih zlorab, ko nam ponudniki pošiljajo ponarejene certifikate, zato je čas, ko dobimo ponudbe in jih realiziramo, daljši, ker jih pošiljamo v preverbo. Stoodstotno morajo maske standarde zagotavljati. Zaradi zlorab jih zdaj plačujemo po dobavi. Ko pride ponudba v Slovenijo, jo gremo najprej preverit. Če ne ustreza, jo zavrnemo in ne plačamo. Tukaj smo se zdaj nekaj naučili in odslej naprej poteka zdaj tak postopek,« je za Slovenske novice odgovoril Cantarutti.
Deli s prijatelji