BORIL SE JE ZA ŽIVLJENJE

Zdravnik Adolf Lukanović spregovoril o hudi osebni preizkušnji s koronavirusom

Za dva meseca so ga dali v umetno komo, zdaj zaključuje rehabilitacijo v URI Soča.
Fotografija: Priznava, da je bil boj z novim koronavirusom zelo težak. Zdaj se ponovno uči hoditi po stopnicah. FOTO: Blažz Samec, Delo
Odpri galerijo
Priznava, da je bil boj z novim koronavirusom zelo težak. Zdaj se ponovno uči hoditi po stopnicah. FOTO: Blažz Samec, Delo

Ugledni zdravnik dr. Adolf Lukanovič se je odločil, da bo za medije spregovoril o hudi preizkušnji, ki jo je doživljal v zadnjih dveh mesecih, ko je zbolel za covidom 19. Udeležil se je sestanka, na kateri je bila tudi z novim koronavirusom okužena oseba, ki tega takrat še ni vedela, a nato se je njegovo stanje po testiranju kmalu začelo naglo poslabševati. Začelo se je z virozo, ob kateri je čutil izrazito zbitost in utrujenost, je povedal za Delo.

Virozo je spremljala huda utrujenost, nato pa mu je vrednost saturacije kisika strmo in pospešeno padala. Priključili so ga na respirator, staknil pa je še bolnišnično pljučnico. »Če svojemu emšo dodaš še kakšno pridruženo bolezen, te covid 19 lahko hitro pripelje do zadušitve.« Sprva je bil v intenzivni negi in buden, nato pa so mu začeli odpovedovati organi, najprej ledvice in jetra, nato še srce. Dali so ga v umetno komo.

Po dveh mesecih kome se je Lukanovič težko prebudil. »Ko se zbudiš z vsemi tistimi cevkami, si zaradi prerezanega sapnika (nujno zaradi namestitve respiratorja) brez glasu in prva želja je, da bi govoril. Naslednja je, da bi delovali organi (sečni mehur ...), zadnja pa, da bi še kdaj hodil.« Zdaj je na rehabilitacijo v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, kjer je trenutno, kot pravi, pet 'koronašev'.

O svoji izkušnji se je zdravnik odločil spregovoriti zato, ker meni, da marsikdo covid 19 jemlje preveč zlahka. »Ljudje so se v zgodovini spopadali s kugo, sifilisom, kolero, zdaj nas preganjajo novodobni virusi, a mnogi tega očitno ne razumejo in se vedejo primitivno.« Spregovoril je tudi za Televizijo Slovenija, kjer je dejal, da je v tem času izgubil kar 16 kilogramov mišične mase. Zdaj ko po osmih tednih zaključuje zadnjo fazo okrevanja na URI Soča (hoja po stopnicah) se je zahvalil zdravstvenemu osebju na infekcijski kliniki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije