OBRAVNAVA

Zdravnik oštel starše opečenega štiriletnika: to je razlog

Oče ni želel sprejeti opravičila zdravnikov. Dr. Samo Vesel se je oglasil na twitterju.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar, Delo

Splošna bolnišnica (SB) Celje je bila ta vikend ponovno na tapeti, potem ko so v avtu 40 minut pustili čakati štiriletnika z opečeno nogo, saj so morali pred pregledom opraviti še hitri antigenski test. K sreči se je kmalu izkazalo, da opekline niso bile hude, temveč lažje. V bolnišnici obžalujejo dogodek, ki je povzročil stisko staršev, in so se jim opravičili, a oče opravičila ni želel sprejeti.

Na twitterju oglasil priznani pediater kardiolog, zaposlen v SB Celje, Samo Vesel, ki je posredno za dogodek okrivil starše.

»Poslušam /.../, da oče dečka z blago opeklino nogice ne sprejema iskrenega opravičila vodstva SB Celje zaradi zamika pri obravnavi. Upam, da bo deček bolj razumevajoč in bo sprejel opravičilo tistega, ki bi ga moral paziti in varovati,« je zapisal in pozneje v komentarjih dodal, da njegov »namen ni očitek tistemu, ki je otroka pazil, ampak razmislek o tem, da je sprejeti opravičilo najboljše zagotovilo, da se iz napake nekaj naučimo. Vsi,« je zapisal Vesel.

image_alt
»Sin je jokal pred urgenco. Zraven je stala medicinska sestra. In tudi njej so tekle solze.«

Iz zapisanega lahko razumemo, da Vesel ne krivi le zdravnike, ker niso otroku nemudoma pomagali in ga pustili v avtu čakati, temveč tudi starše. Po pisanju medijev so starši otroku zaradi inhalacije - sin je bil prehlajen in je kašljal – postavili krop , kar je neposredno povzročilo opeklino, ta pa bi se lahko že doma sanirala.

Kaj je oče povedal o dogodku si priberite v članku: »Sin je jokal pred urgenco. Zraven je stala medicinska sestra. In tudi njej so tekle solze.«

Vesel svetuje, kaj lahko naredite v primeru, da do neljube nesreče pride: »Pri blagi opeklini je najbolj pomembno hlajenje in to takoj, ko do opekline pride. Nogico sleči, in opečen del potopiti v hladno kopel (cca 15C) za 15-20 min. Ja, ob bolečinah tudi analgetik, ki pa niti ni vedno potreben takoj, zagotovo pa ob oskrbi rane«.

image_alt
V SB Celje se opečenemu dečku opravičujejo, oglasil se je tudi minister Poklukar

V slovenske bolnišnice vsake toliko sprejmejo otroke, ki so se opekli s kropom, ki jim ga starši nastavijo v sobo zaradi inhalacije in vlaženja prostora. Pri tem je treba biti seveda previden in je treba krop postaviti daleč od dosega otrok.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas