BOJI SE, DA SE NE MOTI

Zdravnik Mrevlje: Drugi val že na poti. Zaprite domove!

Objavljeno 17. junij 2020 14.31 | Posodobljeno 17. junij 2020 15.25 | Piše: N. Č.

Prepričan je, da je treba nemudoma ukrepati.

Blaž Mrevlje je eden od večjih kritikov slovenskega zdravstvega sistema in je do lani delal v slovenskem zdravstvu. FOTO: Leon Vidic, Delo
Priznani kardiolog in specialist interne medicine Blaž Mrevlje, ki dela in živi v tujini, je na twitterju opozoril, da smo tik pred izbruhom drugega vala okužb z novim koronavirusom.


»Drugi val je že dobro na poti. Prve prave posledice bodo čez dva do štiri tedne,« je zapisal Mrevlje, ki je že v začetku februarja opozarjal, da koronavirus ni hec in da se je treba nanj dobro pripraviti. Zdaj pravi, da smo se zdaj ponovno znašli na prelomnici.
Preberite tudi: Slovenski zdravnik: Prihaja vrhunec katastrofe!
»Kot sem rekel prvič, v začetku februarja: če se jaz motim, bo še najmanj škode. Nisem se. Enako velja za tokrat. Bojim se, da se ne motim. Najbolj ranljive lahko najlažje zaščitimo - zapremo DSOje. Otroci bodo itak na počitnicah. /.../Tole zdaj pa je ...,« je zapisal (nelektorirano) Mravlje in pristojne pozval, naj zaprejo domove za ostarele, preden bo virus ponovno našel pot skozi vrata.

Beovićeva za takojšnjo zaostritev ukrepov na mejah


Vodja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ob potrjenih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih dneh opozarja, da so se ljudje očitno preveč sprostili. V večini gre za vnose virusa iz tujine, situacija pa je kar kritična. Zato se bo po njenem mnenju takoj treba lotiti zaostrenih ukrepov na mejah, poroča STA.


Mrevlje še opozarja, da je treba še naprej obvezno skrbeti za higieno rok in nošenje zaščitnih mask na javnih mestih. Z njim se strinja tudi specialistka urgentne medicine Špela Baznik, ki je zapisala: »Nujno potrebno je v zaprtih prostorih nošenje obrazne maske, potrebna je tudi skrb za čiste roke. Covid 19 spet v porastu.«


Preberite tudi: V torek največ na novo okuženih v zadnjih 10 dneh
V Sloveniji so včeraj zabeležili štiri nove okužbe s koronavirusom, kar je največ po 10 dneh. Da bodo število okužb po odprtju mej naraslo, je nedavno opozarjala že infektologinja Bojana Beović, ki je še dejala, da bomo z virusom morali živeti, vse dokler ne bomo imeli res uspešnega cepljenja in bomo vsi precepljeni. Da je drugi val bližje, kot se zdi, je pred tedni opozarjal že Jelko Kacin.
Deli s prijatelji