STAVKA ZDRAVNIKOV

Zdravnik brez dlake na jeziku: Zakaj stavkamo le za višje plače, zakaj ne stavkamo za tole ...

Za komentar smo prosili Damjana Polha s Fidesa in predsednico Zdravniške zbornice Slovenije Bojano Beović.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Po nekaj letih zatišja je stavka zdravnikov in zobozdravnikov spet aktualna. Splošna se bo začela 19. oktobra. Ob tej napovedi se je s kritiko na twitterju oglasil eden od slovenskih zdravnikov. Njegovo ime niti ni pomembno, temveč to, kar je zapisal. Meni namreč, da višje plače ne bi izboljšale celotnega javnega zdravstvenega sistema in storitev za uporabnike.  

»Ko se zdravniki, posebej družinski, v živo ali prek spleta, pogovarjamo, zmeraj jamramo, da imamo preveč administrativnega dela, premalo časa za paciente, slabo informacijsko podporo, zmeraj bolj naporne paciente, vedno hujša navodila ZZZS. Potem pa pride čas, ko nam je dovolj in se odločimo za stavko. In kaj postane naša glavna in skorajda edina zahteva? Višje plače. Zakaj? Zakaj ne stavkamo, da nam zmanjšajo birokracijo, izboljšajo računalniške programe, dajo več prostora za samostojno delo, torej stvari, nad katerimi se pritožujemo med sabo? Saj ni čudno, da ljudje ne podpirajo naše stavke in mislijo, da se borimo zgolj za več denarja. Prav trudimo se, da nas politiki lahko brez težav predstavljajo kot največji problem zdravstva v Sloveniji.«

Za komentar na zdravnikov pomislek o smotrnosti stavkovnih zahtev smo se obrnili na Fides in na Zdravniško zbornico Slovenije. Njihov komentar objavljamo v celoti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije