NOVI SEV

Zdaj uradno: v Sloveniji še nigerijski sev koronavirusa

Gre za primere v Kranju, Novem mestu in Mariboru.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Poročali smo že, da naj bi se v Sloveniji pojavila še ena različica koronavirusa, podobno nevarna kot južnoafriška. Kot poroča 24ur, so v Sloveniji zares potrdili še nigerijski sev novega koronavirusa. Potrdili so ga pri okuženih iz Maribora (56-letnica), Kranja (sedemletnica) in Novega mesta (osemletnik). Kot še poroča portal, pa so tem primerom dodali danes še štiri nove.

Preberite še:
image_alt
Po južnoafriškem v Sloveniji že nov nevaren sev?


Nigerijsko različico koronavirusa so odkrili v laboratoriju ljubljanskega kliničnega centra, podatke, dostopne v mednarodni bazi, pa je prvi razkril Sebastian Pleško pri sledilniku covida 19. Pleško je ob tem opozoril, da nigerijska različica virusa tako kot južnoafriška vsebuje mutacijo, ki naj bi zmanjšala učinkovitost protiteles. »Kljub temu, da smo virus na primer preboleli, se lahko ponovno okužimo.« Razkril je tudi, da naj bi bila južnoafriška različica v Sloveniji potrjena že 9. februarja, in sicer pri 54-letnem moškem, torej še preden se je z njim okužil mariborski zdravnik, ki se je vrnil iz Namibije.

Za zdaj ne kaže, da bi ta različica povzročala težji potek bolezni, podobno kot pri južnoafriškem pa naj bi se z njo lahko okužili kljub preboleli bolezni oziroma cepljenju.
 

Zdravstveni minister uradno poročilo pričakuje v sredo


Zdravstveni minister Janez Poklukar je povedal, da je bilo v zadnjem tednu potrjenih 62 primerov angleške različice in en primer južnoafriške, o prisotnosti nigerijske različice pa da ne ve ničesar. Uradno poročilo o prisotnosti posameznih različic koronavirusa v Sloveniji sicer pričakuje v sredo.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije