KORONAVIRUS

Zdaj uradno: cepivo v Sloveniji 26. decembra

Naša država bo prejela 9.745 odmerkov cepiva proti covidu 19 proizvajalcev Pfizer in Biontech.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Slovenija bo skupaj z drugimi državami EU predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva proti covidu 19 proizvajalcev Pfizer in Biontech, so sporočili z ministrstva za zdravje. Z 9.745 odmerki bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.

Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno pri temperaturi minus 80 stopinj Celzija. Za količino cepiva, ki ga bo prejela Slovenija in mora biti shranjeno pod posebnimi pogoji, zadostujejo zmogljivosti lekarne UKC Ljubljana. V tej lekarni bodo izvedli tudi postopek priprave cepiva.
 

Cepivo od prevzema do cepljenja v hladilniku


Distribucijo cepiva od lekarne UKC Ljubljana do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic oziroma cepilnih centrov bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju med dvema stopinjama Celzija in osmimi.
Kot so ob tem pojasnili na ministrstvu, je treba cepivo od prevzema do cepljenja hraniti v hladilniku, vendar ga je treba porabiti najkasneje v štirih dneh od prejema. Cepivo je treba pripraviti oziroma raztopiti neposredno pred cepljenjem in mora biti porabljeno najkasneje v šestih urah.
Cepljenja bodo izvajale cepilne ekipe, opraviti ga je treba z dvema odmerkoma v razmiku 21 dni.


V domovih za starejše bodo cepljenja v sodelovanju z osebjem domov zagotovili zdravstveni domovi oziroma koncesionarji, ki zagotavljajo zdravstveno varstvo v teh domovih. Zdravstveni domovi in bolnišnice pa bodo cepljenja za svoje zaposlene izvajali sami.

Ker je količina cepiva, ki ga bo Slovenija prejela s prvo pošiljko, omejena, ministrstvo za zdravje za pripravo razdelilnika cepiva cepilnim centrom potrebuje natančne informacije o številu oseb, ki se bodo cepile. Ministrstvo je domove za starejše, zdravstvene domove in bolnišnice zaprosilo za posredovanje podatkov o interesu za cepljenje, podatki pa se bodo zbirali centralno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije