Zdaj je jasno, ali bo babica lahko turistični bon podarila vnuku

Izplačila v denarju ne bodo možna, se pa seveda poraja vprašanje, ali bo prišlo do izkoriščanja ali preprodaje bonov.
Fotografija: Boni tudi za kampe. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Boni tudi za kampe. FOTO: Jure Eržen, Delo

Da bi vlada pomagala turizmu in hkrati obdržala slovenske prebivalce to poletje in zimo doma, bo vsak polnoleten prebivalec prejel turistični bon v vrednosti 200 evrov, otroci pa bon v vrednosti 50 evrov

Do turističnih bonov bodo upravičene osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020, uporabiri pa jih bo mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji.


Kmetije, zasebne sobe, hoteli, kampi

Člani odbora DZ za delo so na današnji seji sprejeli dopolnilo, s katerim se natančno določa, v katere nastanitvene obrate bo mogoče z bonom iti na kratek dopust. To so hoteli, počitniški domovi, turistične kmetije, zasebne sobe, planinski domovi, mladinska prenočišča, kampi in druge nastanitve za krajši čas.


Prenosljivi do drugega kolena

Določili so tudi, da bodo boni prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oz. zunajzakonskimi partnerji ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki. Uporabiti jih bo mogoče do konca leta.

Preberite še:

Novakovi načrtujejo dopust za 500 evrov, take so njihove možnosti

Ob odločitvi za turistične bone se pri mnogih pojavil pomislek, da bi lahko prišlo do zlorab (npr. menjava za denar in neuporaba kapacitet, prodaja bonov za lasten zaslužek), kot se je včasih  dogajalo pri študentskih bonih. Vprašanje je, ali bomo Slovenci znali spoštovati podarjeno. Tudi ni znano, ali bo treba bon izkoristiti na enem mestu v celoti.

Turistične bone za vse prebivalce predvideva predlog tretjega protikoronskega zakona, ki je zamišljen kot izhodna strategija po epidemiji novega koronavirusa. DZ ga bo potrjeval na petkovi izredni seji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije