STA

Hojs ob zbiranja sredstev za pomoč STA: Sporočam,da so minili časi, ko bi ob njihovih lažeh ostajali tiho

Društvo novinarjev Slovenije je tudi uradno naznanilo začetek kampanje zbiranja sredstev za pomoč STA.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Društvo novinarjev Slovenije je ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev s prijatelji STA tudi uradno naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek, v kateri bodo zbirali sredstva za pomoč STA. Kampanja bo potekala ves maj, z njo pa želijo zagotovili obstoj profesionalnega, neodvisnega in nepristranskega javnega servisa STA.
 
Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v Društvu novinarjev Slovenije, ki pet minut pred 12. uro pripravlja tudi novinarsko konferenco, so v kampanji povezali več med seboj neodvisnih pobud z željo po odzivu na finančno izčrpavanje agencije, ki sta si ga v nasprotju z zakonom privoščila vladni urad za komuniciranje oziroma vlada. Zaradi neplačila javne službe, ki jo STA še vedno dnevno zagotavlja, je po njihovih navedbah ogrožen obstoj agencije, ki je doslej poslovala brez težav. »Za javni servis skrbi skoraj 90 zaposlenih, ki jim v skrajnem primeru grozi izguba službe zaradi profesionalnega in neodvisnega opravljanja dela. Mediji pa bodo ostali brez izjemno pomembnega vira preverjenih in verodostojnih informacij o dnevnem dogajanju. In to v letu, ko svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino.«

Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev izpostavlja, da so temeljna sestavina demokratične družbe tudi svobodni, pluralni in neodvisni mediji. »Neodvisni mediji in javni servisi so temelj demokratične družbe, zato ne smejo biti talci v rokah vsakokratnih zmagovalcev volitev,« je poudaril.


V kampanji aktivno sodelujejo prijatelji STA, med njimi Sindikat novinarjev Slovenije, Evropska zveza novinarjev (EFJ), Mednarodni inštitut za tisk (IPI), Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA), Katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede in tudi številni mediji, med njimi Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Delo, Večer, Primorske novice, Pop TV, Mladina, Žurnal24. Akcijo aktivno podpirajo tudi sindikalne centrale Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Pergam in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije