KRČENJE

Završalo na RTV: to novinarji očitajo direktorju

V. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh je pojasnil, da ukinjajo honorarje.
Fotografija: RTV Slovenija. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
RTV Slovenija. FOTO: Blaž Samec

Te dni so se v javnosti pojavile informacije, da na TV Slovenija v oddaji Studio City ukinjajo kolumniste. Ena od šestih zunanjih sodelavcev, ki so pripravljali vsebine za to oddajo, Anja Zag Golob je v zapisu na facebooku zapisala, da je v. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh zavrnil podpis za podaljšanje njihovih pogodb o sodelovanju. Pri tem je poudarila, da je kolumna novinarska zvrst, ki je naročena in spisana vnaprej, zato je tudi plačana.

Ukinjajo honorarje

Areh se je na zapis odzval s pojasnilom, da je RTV Slovenija ni prekinila sodelovanja s komentatorji oddaje Studio City, temveč da le ukinja honorarje za komentiranje. »Komentatorji ostajajo, drži pa, da ukinjamo honorarje za komentiranje. Koncepta oddaje Studio City tako ne spreminjamo. Želimo si, da v njej tudi v prihodnje gostujejo politični komentatorji po izbiri uredništva,« so pri RTV zapisali v pojasnilu.

»Razloga za ukinitev honorarjev za zunanje novinarje, ki nastopajo kot komentatorji v Studiu City, sta dva. Varčevalni in tudi načelni. V zadnjem času so se namreč nekateri komentatorji na nas obrnili s prošnjo ali zahtevo, da jim komentiranje plačamo tudi za nastope v Odmevih, Dnevniku, Prvem Dnevniku ali v Tarči, kot je to praksa v Studiu City. Ker nobena slovenska televizija ne plačuje komentatorjem za nastop v informativnih oddajah, smo se tovrstno prakso odločili prekiniti,« so še dodali.

Kolumnisti niso komentatorji

A po tem pojasnilu je na RTV še bolj završalo. Oglasili so se tudi zaposleni novinarji informativnega programa, ki Arehu očitajo, da je posegel v uredniško avtonomijo urednice oddaje, da »njegova utemeljitev zavrnitve podpisa avtorskih pogodb rednim kolumnistom oddaje pomeni prekoračitev pristojnosti direktorja, da je hkrati zavajajoča in da povzroča škodo programu in ugledu ustanove«.

Kot so pojasnili, gre za pogodbe kolumnistom (stolpec ali kolumna je samostojen žanr, ki je v oddaji tudi tako označen), ne pa za pogodbe komentatorjem. »Gostje komentatorji v Studio Cityju že doslej za nastope niso bili plačani, prav tako pa niso plačani niti gostje v drugih informativnih oddajah,« so zapisali v odzivu.

https://www.facebook.com/anja.golob.5/posts/7002924033113368

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije