PO ZAPLETIH

Zaustavitev cepljenja s cepivom Astrazenece? Beovićeva sporoča to

O tem še ne razmišljajo, a bodo situacijo podrobno spremljali še naprej.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

V Sloveniji se trenutno še ne razmišlja o zaustavitvi cepljenja proti covidu 19 s cepivom podjetja Astrazeneca, potem ko so se ponekod po cepljenju pojavili zapleti, je potrdila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Situacijo pa bodo podrobno spremljali še naprej.

Preberite tudi:
image_alt
Sporočili ugotovitve glede povezave smrti in cepiva AstraZenece


Nekatere evropske države so namreč iz previdnosti začasno ustavile cepljenje s cepivom Astrezenece zaradi zapletov, ki so se pojavili v Avstriji. Po besedah Beovićeve do zapletov prihaja v državah, ki so imele isto serijo cepiva kot Avstrija, Slovenije pa ni med njimi. Medtem pa tudi Danska ustavlja cepljenje s tem cepivom zaradi suma, da povzroča krvne strdke.
 

Zelo majhne številke zapletov


»Seveda se pa stvari spreminjajo, cepiva so vendarle nova in je treba situacijo pozorno spremljati in to ne pomeni, da ne bo naše mnenje drugačno, če bo prišlo do kakršnih koli drugih rezultatov,« je pojasnila Beovićeva. Tako kot pri vseh cepivih in zdravilih je namreč spremljanje neželenih učinkov zelo pomembno, je dejala.

Preberite še:
image_alt
Šok pri sosedih: po cepljenju medicinska sestra na intenzivni negi


Ob tem sicer poudarja, da je bilo takšnih zapletov pri cepljenjih okoli 20, medtem ko je bilo s cepivom podjetja Astrazenece opravljenih že več milijonov cepljenj. »Torej gre za zelo majhne številke,« je izpostavila.


Beovićeva je obenem spomnila na stališče Evropske agencije za zdravila (EMA), ki se nanaša na to situacijo v Avstriji, da pogostost teh zapletov ne presega pogostosti teh zapletov v populaciji na splošno.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije