POMARTINOVANJE

Zastonj so se okrepčali

V Benediktu so organizirali že 17. pomartinovanje. Obiskovalci hvalili pridelek pridnih vinogradnikov.
Fotografija: Marsikoga so zasrbele pete. FOTO: I. B.
Odpri galerijo
Marsikoga so zasrbele pete. FOTO: I. B.

Tudi letos je v organizaciji Turistično-vinogradniškega društva Benedikt in tamkajšnje občine na parkirišču Penziona Petelin potekalo tradicionalno, že 17. pomartinovanje, na katerem se je sicer zbralo nekoliko manj občanov, kot so jih pričakovali, a je bilo kljub temu prijetno in veselo.

Vinogradniki so v pokušino prinesli svoje pridelke. FOTO: I. B.
Vinogradniki so v pokušino prinesli svoje pridelke. FOTO: I. B.
Obiskovalci so lahko poskusili, kaj so letos pridelali domači vinogradniki, okoli 70 jih je včlanjenih v društvu. Ti in nekateri drugi so svoje pridelke in druge dobrote obiskovalcem ponudili kar zastonj. Tudi zato je bil župan mag. Milan Repič, ki se je vseskozi ukvarjal z gosti in pozdravil slehernega občana, upravičeno ponosen. Prisotne je pozdravil predsednik društva vinogradnikov Marjan Farasin ter povedal, da so se že ob ustanovitvi pred sedemnajstimi leti dogovorili, da bodo vsako leto pripravljali martinovanje prvi vikend po sv. Martinu.

»Tako smo se zbrali na že 17. pokušini mladega vina pridnih benediških vinogradniških rok. Naj omenim, da število tri, število benediških vinskih trt, starega klintona, potomke najstarejše trte z Lenta, poimenovane Čolnikova trta, in radgonske ranine, ni naključje, saj imamo tri božje osebe in družimo se pri sv. Treh kraljih,« je povedal Farasin, ki je gostom med drugim ponudil t. i. trojček, vino iz treh omenjenih sort, ki rastejo na hribčku nad Benediktom.

Bilo je veselo in prijetno. FOTO: I. B.
Bilo je veselo in prijetno. FOTO: I. B.
Obiskovalci so na srečanju ugotovili, da so benediški vinogradniki letos pridelali odlično kapljico, za zabavo so poskrbeli člani ansambla Vinska trta. Farasin je bil še posebno ponosen, da so prisotni lahko poskusili odlična mlada vina domačih vinogradnikov z območja osrednjih Slovenskih goric. »Trgatev je bila ena boljših v zadnjih letih, tako po kakovosti kot po količini. K temu so pripomogle tudi klimatske spremembe v zadnjih letih, saj se je trgatev iz običajnih dneh v oktobru preselila v september, seveda pa so vinogradniki vedno bolj izobraženi in svoje delo opravljajo, kot je treba,« je sklenil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije