STROŽJE OMEJITVE

Skrb vzbujajoča napoved IJS o tem, kaj nas čaka čez nekaj dni

Slovenija bo menda kmalu obarvana temno rdeče, kar pomeni prehod v tretjo fazo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Epidemija covida 19 narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni. Kot napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS), se bo podvojitveni čas predvidoma še skrajšal. Slovenija, ki je po kriterijih ECDC v rdeči fazi, pa bo v temno rdečo predvidoma prešla sredi septembra. Na IJS izpostavljajo, da smo glede na novi semafor ukrepov, ki ga vlada sicer še ni uradno potrdila, v drugi fazi, v tretjo pa bomo predvidoma prešli sredi septembra. Če se bo trenutno stanje nadaljevalo, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah.



Trenutno efektivno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, hkrati pa obravnava uvožene okužbe, kot bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, na IJS ocenjujejo na 1,39, lokalno reprodukcijsko število pa na približno 1,33. »Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni,« so zapisali v zadnji projekciji.

Dnevno pozitivni testi. FOTO: IJS
Dnevno pozitivni testi. FOTO: IJS

 

IJS: Vsaj starejši od 40 let naj se čim prej cepijo


Da četrti val ne bo preveč narasel in premočno obremenil bolnišnic, naj se po mnenju IJS cepijo čim prej vsi starejši od 40 let. Ob tem pa so navedli, da je zaželena precepljenost odrasle populacije nad 90 odstotkov.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je okužila približno slaba polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,55 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 180. prebivalec. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je po podatkih IJS 649.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije