IJS: NOVI VAL BI LAHKO PRESEGEL PREJŠNJEGA

Zaskrbljeni minister razkril, kdaj lahko pričakujemo porast hospitaliziranih

Delta različica je že prevladujoča v Sloveniji.
Fotografija: Bolnišnice naj bi se čez dva do tri tedne ponovno začele polniti s covid pacienti. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Bolnišnice naj bi se čez dva do tri tedne ponovno začele polniti s covid pacienti. FOTO: Voranc Vogel

Minister za zdravje Janez Poklukar je ocenil, da je pri obvladovanju četrtega vala epidemije ključno cepljenje. Pričakuje, da bo mobilna aplikacija za preverjanje PCT-pogojev, ki je trenutno zaradi tehničnih težav nedostopna, najkasneje zvečer oziroma zjutraj spet dosegljiva.

Poklukar, ki se je v Radečah pogovarjal s predstavniki zdravstvenih domov Sevnica, Brežice in Radeče o cepljenju proti covidu 19 in obvladovanju epidemije na terenu, je dejal, da smo vsi na istem čolnu in si pri odločitvi za cepljenje zastavljamo enaka vprašanja. Sam se je tudi cepil, pa ne zato, ker je minister, ampak, ker verjame stroki in njenim ugotovitvam.



»Z namenom zagotovite čim večje precepljenosti smo se odločili za odprtje cepilnih centrov po državi od 8. do 22. ure,« je dejal Poklukar.

Po njegovih besedah število okuženih v zadnjih dneh narašča, kar pomeni, da korakamo proti četrtemu valu epidemije. Pričakuje, da bo po 10. avgustu začelo naraščati število okuženih, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje. Pojasnil je tudi, da je prejšnji teden v Sloveniji delta različica novega koronavirusa postala prevladujoča.
 


Postregel je tudi s podatkom, da je v Sloveniji, kjer je trenutno precepljenih 37,4 odstotka ljudi, cepljenih 13.000 otrok med 13. in 18. letom starosti. Minister si želi, da bi bile te številke še večje.

Spomnil je, da je danes prvi dan od uvedbe protokola PCT. Minister si želi, da bi bilo cepljenja, ki je v tem protokolu označeno s črko C, čim več, čim manj pa tistega, kar označujeta črki P in T. Dejal je, da bodo imeli necepljeni od jeseni več omejitev, 23. avgust pa je Poklukar označil kot dan, ko bo treba za določene aktivnosti plačati testiranje na novi koronavirus. Ob tem je postregel s podatkom, da je v zadnjih dveh mesecih strošek hitrih antigenskih testov dnevno znašal 308.000 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije