STRAŠNO

Zaradi vklenjene mladoletnice teče preiskava

O dijakinji, ki naj bi jo policista na silo zvlekla z avtobusa in jo vklenila, ker si ni želela nadeti maske, danes govori vsa Slovenija.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Igor Zaplatil, Delo

Po objavi posnetka mladoletne dijakinje, ki so jo policisti na Vranskem vklenili, ker na avtobusu naj ne bi želela nositi zaščitne maske, so se na družabnih omrežjih razvnele strasti. Generalna policijska uprava je celo ustanovila posebno komisijo, ki bo preučila dogodek, dejstva in ugotovila, ali sta policista ravnala v skladu s svojimi pristojnosti.

Ni sodelovala

Zgodba o najstnici je razburila javnost. FOTO: Zaslonski posnetek, Twitter
Zgodba o najstnici je razburila javnost. FOTO: Zaslonski posnetek, Twitter
Vladimir Ilić z GPU je povedal, da je bila danes ustanovljena komisija, ki bo zbrala vsa dokazila, preučila vsa dejstva in se opredelila, ali sta policista v postopku ravnala zakonito in strokovno. Pojasnil je, da do zdaj ni bilo ugotovljeno, da bi bilo kaj narobe in dodal, da je to standarden postopek pri odmevnih primerih.

Povedal je, da sta bila policista po do zdaj znanih podatkih na prizorišče napotena zaradi kršenja javnega reda in miru. Pojasnil je, da mladoletnica s policistoma ni želela komunicirati in sodelovati. Nista mogla ugotoviti njene identitete, opozorila, ki sta ji jih izrekla pa niso zalegla, zato sta zoper njo uporabila najmilejša prisilna sredstva. Povedal je še, da je med tem prišla na kraj njena mama, jo identificirala in takrat je začela sodelovati. Dodal je še, da sta šele kasneje so ugotovila, da gre za mladoletno osebo, a tudi če bi prej, ne bi to pomenilo, da bi lahko odstopila od primera.
 
Preberite še: 
Slovenska dijakinja trdi, da so ji nadeli lisice, ker ni nosila maske (FOTO)
Ministrica razjezila javnost: sprašujejo jo, ali tukaj virusa ni
 
»Komisija bo ugotavljala, katera prisilna sredstva sta uporabila in na kakšen način sta policista postopala. Ko bodo ugotovili dejstva, se pogovorili s pričami, bodo to primerjali z zakonom in ali so to izvedli v skladu s pravili stroke,« je povedal Ilić.

Zakaj so poklicali policiste?

Razjasnil je tudi, zakaj in s kakšnim namenom je bila policija pozvana na kraj dogodka. »Informacija je bila, da se nedostojno vede do voznika in do potnikov. Šlo je za klasično prijavo zaradi kršenja javnega reda in miru. Ni šlo samo zaradi nenošenja maske, ampak zaradi nedostojnega vedenja do voznika in ostalih potnikov.«
 
Povedal je še, da so osebo pridržali in vklenili zato, ker je prišlo do upiranja postopku in dodal, da je samo zaradi nenošenja maske ne bi vklenili.
 
Preberite še: 
Ertevejevka o vklenjeni dijakinji: Prepotentna, nevzgojena »šmrklja«
Intervencija v državnem zboru, poslanci napadli ministra Hojsa (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije