NENEHNA OPOZORILA

Zaradi uši inšpektorji nad starše

Na ljubljanski osnovni šoli Ledina zaman opozarjajo, da je treba zoprno zalego dosledno uničevati; če tega ne bodo storili, jih lahko doleti tudi globa.
Fotografija: Ko pri otroku najdete uši, poskrbite za to, da jih v celoti odstranite. Foto: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Ko pri otroku najdete uši, poskrbite za to, da jih v celoti odstranite. Foto: Guliver/Thinkstock

Če ne gre zlepa, mora iti pa zgrda, pravi stari slovenski rek, posledice katerega lahko hitro občutijo starši, ki pri svojih otrocih ne znajo ali pa ne zmorejo z glav v celoti odstraniti uši. Te majhne žuželke s tremi pari nog, ki se hranijo s krvjo, njihov glavni življenjski prostor pa je človekovo lasišče, znajo hitro postati velik problem ne samo doma, ampak tudi v šoli. Predvsem v skupini majhnih otrok, ki se radi igrajo skupaj, se sprehajajo z glave na glavo, prenašajo pa se prek glavnikov, krtač, kap, čelad, posteljnine in brisač. Dovolj je le en otrok in kmalu imajo uši še vsi preostali v razredu oziroma vrtcu. Da nikakor ne gre za nedolžno stvar in tudi ne tako redko, se dobro zavedajo na ljubljanski osnovni šoli Ledina. Ravnateljica Marija Valenčak je pred dnevi staršem poslala sporočilo, v katerem jih je opozorila, da so v letošnjem šolskem letu staršem več oddelkov večkrat posredovali elektronsko sporočilo o pojavu uši in jih prosili, da svojim otrokom pregledajo lasišče ter ob pojavu uši ustrezno ukrepajo. »Kljub rednemu obveščanju še vedno dobivamo na šolo zaskrbljena sporočila staršev in učiteljev o učencih, ki imajo uši. Če se proces razuševanja ne izpelje natančno in v celoti, se te ponavljajo in vedno znova prenašajo,« je nadaljevala ravnateljica in starše pozvala, naj ustrezno ukrepajo.

Ravnateljica Marija Valenčak je zaradi težav pisala staršem otrok. FOTO: Mavric Pivk
Ravnateljica Marija Valenčak je zaradi težav pisala staršem otrok. FOTO: Mavric Pivk

»Starše oziroma skrbnike, ki se ne boste odzivali in sodelovali pri odpravljanju ušivosti oziroma ne boste izvedli razuševanja, bomo povabili na individualni razgovor, v katerem vam bomo razložili pomen sodelovanja vsakega posameznika pri izvajanju sistematičnega razuševanja za odpravo ušivosti. Če problema tudi s tem ne bomo mogli odpraviti, bomo aktivirali Zdravstveni inšpektorat RS. Razuševanje je obvezno po zakonu o nalezljivih boleznih,« jih je še opozorila.

Šola prvič kupila preparate proti ušem

Po našem poizvedovanju nam je vodstvo osnovne šole pojasnilo, da se je letos zgodilo, da v dveh oddelkih uši nikakor ne morejo odpraviti. »Ker se otroci veliko družijo, je bila temu pojavu izpostavljena cela šola. Zaradi tega smo bili prisiljeni staršem poslati resnejše obvestilo, tudi na zahtevo staršev samih. Po odzivih ocenjujemo, da je bilo na šoli okvirno ušivih 10 otrok,« so nam pojasnili. Povedali so, da so starši v skoraj vseh primerih zelo skrbni, da pa je seveda lahko dovolj že, da ne ukrepajo starši enega ali dveh učencev.

Primerjava velikosti uši, gnide in vžigalice. FOTO: NIJZ
Primerjava velikosti uši, gnide in vžigalice. FOTO: NIJZ

»Zdravstveni inšpektorat smo izpostavili v preventivne namene. Vsak od staršev si želi, da bi bil njegov otrok v varnem okolju. Če se nikakor ne odzovejo na sporočila, je šola dolžna poskrbeti za varno, čisto in zdravo okolje,« pojasnijo in še, da so posamezni starši razrednikom sporočali, da preparatov, s katerimi bi otrokom lahko odstranili uši, v lekarnah niso mogli dobiti. »Letos se je prvič zgodilo, da je preparate kupila šola. Za to možnost smo se odločili, ker je nekaj otrok imelo nenehno uši in bi denar morebiti že lahko bil dejavnik nenakupa preparata,« še pojasnjujejo.

Denarna kazen

Očitno je, da so uši dandanes, ko nikakor ne velja več, da je ušivost spremljevalka revščine in slabih higienskih navad, in ko na trgu obstaja veliko dobrih preparatov za njihovo odstranitev, še vedno velik problem. Na Zdravstvenem inšpektoratu RS (ZIRS) so povedali, da so lani prejeli devet prijav pojava uši v otroških kolektivih, in sicer petkrat v osnovnih šolah ter po dvakrat v vrtcih. V letu 2018 pa so do zadnjega četrtka prejeli dve prijavi pojava uši, obakrat v osnovnih šolah. Med letoma 2013 in 2017 so na leto povprečno obravnavali sedem prijav.

Ko pri otroku najdete uši, poskrbite za to, da jih v celoti odstranite. Foto: Guliver/Thinkstock
Ko pri otroku najdete uši, poskrbite za to, da jih v celoti odstranite. Foto: Guliver/Thinkstock

»Razuševanje ušivih oseb je po zakonu o nalezljivih boleznih obvezno, opustitev razuševanja pa se sankcionira kot prekršek,« pojasnijo, kako lahko ukrepajo. V primeru prijave pojava naglavnih uši v vrtcu ali šoli inšpektorat v ustanovi opravi izredni inšpekcijski pregled, pri čemer praviloma sodeluje predstavnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki odgovorni osebi ustanove svetuje in izroči pisna strokovna navodila glede ušivosti in ukrepov, ki jih je treba izvesti za njihovo obvladovanje. Šola oziroma vrtec mora starše obvestiti glede pojava ušivosti in jim posredovati prejeta strokovna navodila, saj je treba tudi v domačem okolju dosledno izvajati vse ukrepe za obvladovanje ušivosti. »Če v vrtcu oz. šoli ugotovijo, da starši ne izvajajo razuševanja, o tem obvestijo ZIRS, ki skladno s pristojnostmi vodi postopek zoper starše. V primeru, da se dokaže, da so starši dolžnost opustili, se jim izda ureditvena odločba, s katero se jim odredi ukrep razuševanja, hkrati pa se jim lahko, zaradi kršenja določb zakona o nalezljivih boleznih, izreče z zakonom predpisana globa 41,73 evra,« še zapišejo na inšpektoratu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije