ŠTEVILNE KARANTENE

Zaradi omikrona v UKC že alarm, sprejeli so ta ukrep (VIDEO)

Zaradi številnih zaposlenih v karanteni prehajajo v fazo tri.
Fotografija: Covid oddelek v UKC. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Covid oddelek v UKC. FOTO: Voranc Vogel

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana beležijo, da je zaradi okužbe s koronavirusom vse več zaposlenih bolniško odsotnih oziroma so zaradi visoko rizičnega stika z okuženo osebo v karanteni. Kot so pojasnili za STA, je zaradi okužbe s koronavirusom bolniško odsotnih 165 zaposlenih, v karanteni pa jih je 132.

image_alt
Toliko novih primerov v enem dnevu še ni bilo

»Sestal se je razširjeni krizni štab kliničnega centra in sklenili smo, da gre zaradi velikega števila zaposlenih, ki so v karanteni zaradi okužbe ali visokorizičnega stika, UKC v fazo tri. Število zaposlenih, ki so umaknjeni, je že previsoko, tisti zaposleni, ki so v karanteni, a so asimptomatski, bodo poklicani na delo pod določenimi pogoji,« je povedala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Prejšnji četrtek je bilo zaradi okužbe v UKC Ljubljana odsotnih 106 zaposlenih, torej 59 manj kot danes. V karanteni pa je bilo takrat 89 zaposlenih, torej 43 manj kot danes. V UKC Ljubljana je sicer skupaj zaposlenih 8.498 oseb.

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič je povedala, da beležijo veliko okuženih zaposlenih in tistih, ki potrebujejo karanteno. Trenutno je zaradi zdravstvenih razlogov odsotnih 10 odstotkov zaposlenih, od teh je 30 odstotkov na bolniški zaradi covida. »Zadnji ukrepi so nam že omogočili krajšanje karanten, a ob takem tempu do konca tedna delovni proces ne bo mogel več normalno teči. Iz karantene smo zato na delo poklicali tudi asimptomatske. Danes smo potrdili 28 okužb med zaposlenimi, kar predstavlja veliko težavo pri organizaciji dela,« je povedala.

Opozorila je še, da je bolnišnica z omejenimi možnostmi še vedno odprta za obiske, a pozvala vse obiskovalce, da se držijo pravil in striktno upoštevajo navodila.

Pri zaposlenih okužbe oziroma karantene večinoma izvirajo iz domačega okolja, od otrok in partnerjev, okužb v bolnišnici je malo. V 10 dneh je med zaposlenimi toliko okuženih, kot jih je bilo skupaj v novembru in decembru. »Pod nekimi pogoji bodo ostali v delovnem procesu. Z rednim testiranjem bomo poskušali to zadevo imeti pod nadzorom.«

V intenzivni enoti tudi bolnik z omikronom

»UKC beleži dvig hospitalizacij zaradi covida v zadnjih nekaj dneh. Trenutno jih je na covidnem oddelku prek 210, toliko jih ni bilo že lep čas pred novim letom. V intenzivni enoti številke stojijo, ni veliko sprejemov, a tudi odpustov ne. Začeli smo z visoke odskočne deske,« je zaskrbljenost zaradi petega vala epidemije izrazila Lejko Zupančeva.

V UKC se zdravi tudi nekaj bolnikov z omikronom. Za zdaj gre za bolnike, katerih okužbo so slučajno odkrili ob sprejemu zaradi drugih težav. En bolnik se zdravi v intenzivni enoti in je tudi necepljen. Star je malo čez 50 let, je povedala predstojnica infekcijske klinike.

image_alt
Bolnik s presajenim organom zavrača testiranje – ker gre za prevelik poseg v telo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije