NEZAKONITA ODLOČITEV

Zaradi odpovedi koncerta Thompsona bo država plačala odškodnino?

Objavljeno 06. julij 2017 09.18 | Posodobljeno 06. julij 2017 09.18 | Piše: STA, A. L.

MNZ je imelo v skladu s predpisi časa za odločitev tri delovne dni, odločitev pa je sprejelo šele po predvidenem dnevu dogodka.

Marko Perković Thompson.

LJUBLJANA – Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi Milana Trola, organizatorja prepovedanega koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona. Odločilo je namreč, da je upravno sodišče nezakonito zavrglo tožbo, s katero je Trol zatrjeval, da je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) njemu, Thompsonu in kupcem kart kršilo pravice s tem, da je zavlačevalo z odločitvijo o pritožbi, poroča portal siol.net. Upravna enota Maribor je namreč koncert dva dni pred predvidenim datumom prepovedala. Organizator se je zoper prepoved pritožil na ministrstvo za notranje zadeve in hkrati na upravno sodišče ter zatrjeval, da mu je nastala poslovna škoda 150.000 evrov.

Ministrstvo je imelo v skladu s predpisi časa za odločitev tri delovne dni in je odločitev sprejelo šele po predvidenem datumu dogodka.

Bo država plačala še škodo?

Sodnica upravnega sodišča Vlasta Švagelj Gabrovec je tožbo zavrgla kot prezgodnjo, saj naj bi jo organizator lahko vložil šele po odločitvi MNZ, četudi je to, kot je trdil Trol, zavlačevalo z odločanjem.

Organizator koncerta se je zoper njeno odločitev pritožil na vrhovno sodišče, ki mu je ugodilo in potrdilo, da je bila odločitev sodnice nezakonita, poroča portal. Vrhovno sodišče je zadevo vrnilo v odločanje upravnemu sodišču, ki bo tokrat moralo upoštevati evropsko pravo in odločiti, ali je ministrstvo s počasnim obravnavanjem pritožbe kršilo pravice organizatorju koncerta, glasbeniku in kupcem kart. Če so jim pravice bile kršene, jim bo država morala povrniti tudi škodo.

Deli s prijatelji