SKRBI JIH

Zaradi Mesca zahtevajo izredno sejo DZ

Nadaljevanje razhajanj bi lahko imelo nepopravljive posledice za državo, pravijo.
Fotografija: Izjava Luke Mesca še vedno odmeva. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Izjava Luke Mesca še vedno odmeva. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Poslanci SDS, NSi in SNS so na predsednika državnega zbora (DZ) Dejana Židana naslovili poziv za sklic izredne seje DZ za zagotovitev stabilnega, predvidljivega in ugodnega okolja za razvoj slovenskega gospodarstva in družbe. Menijo, da je koalicijski sporazum vznemiril slovenske podjetnike in obrtnike, skrbijo jih tudi »izjave članov oz. podpornikov koalicije«. Podpisniki poziva so prepričani, da lahko samo uspešno gospodarstvo omogoči dovolj sredstev za delovanje socialne države. »Prav tako je jasno, da uspešnih podjetnikov, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost in kvalitetna delovna mesta, ni mogoče enačiti s tajkuni. Tovrstne razprave nižajo zaupanje gospodarstvenikov v že tako neugodno poslovno okolje v Sloveniji, zato ni mogoče izključiti novih konkretnih potez podjetij, da zavarujejo svoje poslovne interese,« so zapisali.

Zmotila sta jih pogodba in izjava Meseca

Ob tem so navedli izjave vodja poslancev Levice Luke Mesca, da ni odločitev o selitvi bilančnega dobička družbe Akrapovič v predvidljivejše poslovno okolje »nič drugega kot davčna utaja«. Ugotavljajo, da bi lahko imelo nadaljevanje razhajanja med gospodarstvom in politiko nepopravljive škodljive posledice za državo, »zato kot izvoljeni predstavniki ljudstva ne morejo zgolj nemo spremljati razpleta dogodkov«.

K podobni razpravi so vlado pozvali tudi vodilni predstavniki gospodarske, obrtne in trgovinske zbornice ter dveh delodajalskih organizacij, je še navedeno v pozivu za sklic izredne seje. Skrbijo jih namreč nekatera določila koalicijske pogodbe na področju davkov, predvsem omemba vključitve davka na kapitalski dobiček, ki je zdaj obdavčen cedularno, v dohodnino.

Podati je treba ustrezno zahtevo

Židan je odgovoril, da tudi sam daje izjemno težo zavedanju o pomenu in potrebi po zagotavljanju in nadaljnjem razvoju ustreznega gospodarskega okolja. Podpisnike poziva (vodjo poslancev SDS Danijela Krivca, vodjo poslancev NSi Jožefa Horvata in vodjo poslancev SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega) pa je ob tem spomnil, da poslovnik DZ ne ureja »poziva za sklic izredne seje DZ«, določa pa, da predsednik DZ skliče izredno sejo na zahtevo najmanj četrtine poslancev ali predsednika republike. »Izredno sejo, kot jo predlagate, bom torej sklical, ko in če bo vložena ustrezna zahteva, vključno s potrebnim predlogom akta, tudi vložena,« je še odgovoril.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije