PODRAŽITVE

Zaradi bonov že navijajo cene

Objavljeno 01. junij 2020 20.12 | Posodobljeno 01. junij 2020 20.20 | Piše: Tomica Šuljić

Danes sprejem protikoronskega zakona, po katerem dobimo vavčerje. Predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka kritizira podražitve.

Odkrivali bomo skrite bisere naše domovine. FOTO: Roman Šipić
Na današnji izredni seji parlamenta bodo potrjevali tretji protikoronski zakon, vreden milijardo evrov. V njem so zajeti tudi turistični boni sezone 2020 za državljanke in državljane, s katerimi nameravajo olajšati posledice epidemije v turizmu ter v slednjem izboljšati potrošnjo. Bone po predlogu prejmemo vsi, ki smo imeli 13. marca stalno prebivališče v Sloveniji. In zaradi njih ter drugih ukrepov so minule večere in noči dolgo sestankovali na vladnem odboru za delo, družino socialne zadeve in invalide. »Pravočasno sprejetje paketa na odboru je ključno, saj bo le tako pomoč hitro in pravočasno prišla do tistih, ki jim je namenjena,« pojasnjuje predsednica odbora Eva Irgl.

Prenosljivi do drugega kolena

Po predlogu bi polnoletni Slovenci prejeli 200 evrov, mladoletni pa 50: »To pomeni, da bo na primer štiričlanska družina z dvema mladoletnima otrokoma prejela 500 evrov, ki jih bo lahko porabila za preživljanje skupnega časa v turističnih nastanitvah po Sloveniji,« pravi Irglova, ki meni, da je ukrep dober »tako za naše državljane kot zaposlene v slovenskem turizmu«. Bon je glede na predlog vladne koalicije prenosljiv med starimi starši, starši, otroki in partnerji, skratka do drugega kolena – unovčiti ga bo moč od začetka veljavnosti zakona pa do konca letošnjega leta.
image
Zaradi bonov že obstajajo dvojne cene. Vlada pravi, da tega ne bo trpela. FOTO: Slovenskenovice.si

Da so boni hvaležna tema, so minule dni ugotovili tudi politiki – opozicija je med drugim predlagala njihovo razširitev na kulturo ter koncerte, imeli so tudi zamisel o povečanju vrednosti vavčerja. Še pred današnjim vladnim sprejemanjem pa so se turistični ponudniki odzvali na letošnje bone: eni so pakete oblikovali glede na vrednost bona, drugi so oblikovali dvojne cene! Jelko Kacin je zato že včeraj grmel nad morebitnimi turističnimi bonskimi dobičkarji: »Vlada diskriminacije pri koriščenju turističnih vavčerjev s strani ponudnikov namestitev ne bo dovolila.« Hkrati je dodal, da bodo podrobnosti v zvezi z vavčerji predstavili v začetku naslednjega tedna.
Cene bi bilo treba znižati in privabiti čim več ljudi, da te bone izkoristijo in spodbudijo dodatno potrošnjo.

Turistična stroka pa glede cen in bonov tako: na Turistično-gostinski zbornici nam je Snežana Škerbinc pojasnila, da na vprašanja ne bodo odgovarjali pred sprejemom zakona! Jasnejši je bil Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenija: »Dvigovanje cen je nedopustno, to odločno zavračam.« Ukrep vlade sicer podpira: »Vsi nekaj dobimo od tega – tako prebivalci kot naša turistična podjetja pa tudi država prek davkov.«

Brez šušmarjenja

Vladni predlog predvideva, da bodo bone za nastanitev (z zajtrkom ali brez njega) sprejemali v hotelih, počitniških domovih, turističnih kmetijah in planinskih domovih, pa tudi avtokampi in tabori. Ponudniki bodo nato prejeli denar za unovčeni bon od finančne uprave, na bon pa se ne bo plačala dohodnina in ne šteje za dohodek pri uveljavljanju drugih pravic od države, pravi predlog. Da z boni ne bomo šušmarili, kot smo svojčas z bencinskimi boni in še čim, pa bodo skrbeli finančna uprava in tržni inšpektorji.
500 evrov
bo prejela štiričlanska družina.

Irglova poudarja, da so boni tudi »dodatna priložnost za vse nas, da odkrijemo še nam ne tako znane kotičke naše lepe Slovenije«. Hevka pa pravi: »Pogosto samo osupnem, ko odkrijem kakšne nove kotičke Slovenije. Resda za marsikoga sledijo finančna kriza in skrbi. Toda bodimo optimistični.« Vavčerji prinašajo optimizem tudi za ljudi, ki se brez njih nemara ne bi ukvarjali z letošnjim dopustom – zdaj pa je treba stuhtati, v katerem kotičku domovine bo manjša gneča in ugodna ponudba za turistični bon. Hevka je za konec dal zanimiv predlog turističnim delavcem, povsem nasproten od včerajšnje prakse: »Cene bi bilo treba znižati in privabiti čim več ljudi, da te bone izkoristijo in spodbudijo dodatno potrošnjo.« 
Deli s prijatelji