POTRJEN PACIENT 0

Zaradi afriške različice kmalu zaostritve ob vstopu v državo?

Ravnanje okuženega zdravnika neodgovorno.
Fotografija: Mejni prehod. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Mejni prehod. FOTO: Tadej Regent, Delo

Potem ko je novi zdravstveni minister Janez Poklukar na petkovi novinarski konferenci potrdil prvi primer afriške različice novega koronavirusa v Sloveniji, je tudi namignil, da bi vlada v prihodnjih dneh lahko odločala o morebitnem zaostrovanju ukrepov ob vstopu v državo.

image_alt
Zdravstveni minister kritičen: Epidemije ni konec, to je nova grožnja (VIDEO)


Da naj bi do zaostritev res prišlo, je po poročanju oddaje 24 ur zvečer, potrdil tudi notranji minister Aleš Hojs. Tako naj bi po posameznik po prihodu iz rizičnih držav med drugim moral na testiranje in v obvezno karanteno.

Sicer pa ob pojavu afriškega seva prah dviguje zlasti dejstvo, da je okužen zdravnik v mariborskem UKC, ki se je vrnil z lova v Namibiji in bil po vrnitvi tudi v stiku z nekaterimi pacienti. Šlo naj bi za Matjaža Voršiča, namestnik predstojnika oddelka za nevrokirurgijo.

Večer tudi poroča, da naj bi oboleli še dve osebi, ki sta bili z njim v stiku. Skupaj naj bi se vračali iz države, ki je na rdečem seznamu.



Zdravnik je bil sicer cepljen z dvema odmerkoma, a zaradi svojega dela, ne pa zato, da lahko mirno potuje v rizične države, je bil jasen tudi Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve. »Osebno me preseneča, saj že tako dolgo konstantno opozarjamo na tveganost takšnih potovanj. Vsaj pri vrnitvi bi pričakovali, da nekdo tega, da je bil v rizičnem okolju, ne ohrani samo zase, ampak poskrbi za preventivo tako glede svojega kot splošnega zdravja,« je dejal za 24 ur zvečer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije