ODHOD IZ SMC

Zapustila je Mira Cerarja

Nekdanja ministrica navaja, da ji je vodstvo SMC velikokrat odreklo podporo zlasti pri medijsko odmevnih primerih s področja migracij, pri razpravah in glasovanju v DZ glede sprememb azilne zakonodaje, pa tudi pri odzivu na prvo policijsko stavko.
Fotografija: Miro Cerar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je izstopila iz SMC, so potrdili v stranki. Györkös Žnidarjeva je med razlogi navedla predvsem nestrinjanje z vodstvom SMC glede migracijske in varnostne politike. Pravi, da so ji velikokrat odrekli podporo zlasti pri medijsko odmevnih primerih s področja migracij, pri razpravah in glasovanju v DZ glede sprememb azilne zakonodaje, pa tudi pri odzivu na prvo policijsko stavko. Po njenih navedbah so ji prav poudarjanje varnosti in prizadevanje za vzdržno migracijsko sliko v vodstvu SMC očitali kot »nekompatibilno z migracijsko liberalno smerjo stranke SMC«. Ob tem ugotavlja, da stranka kot tedaj največja vladna ni naredila nič konkretnega glede sprejetja celovite državne migracijske strategije, ki bi migracije zajela širše kot samo iz perspektive zakonskih varnostnih nalog MNZ.

Vesna Györkos Žnidar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Vesna Györkos Žnidar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

»Dokazovanje leve liberalne naravnanosti v odnosu do migracij se ne dosega z odrekanjem podpore lastni ministrici za notranje zadeve, niti z neformalnim pritiskom na odločevalce MNZ in policiste, ki morajo voditi postopke s tujci,« je bila ostra Györkös Žnidarjeva. Kot meni, se to dosega s temeljito razpravo o migracijski oz. azilni strategiji države in s  spremembo zakonodaje, »do česar pa kljub takratnemu velikemu številu poslancev SMC ni prišlo, in to niti v poplavi vloženih predvolilnih zakonov«.

Odhod Györkös Žnidarjeve je nakazala že njena odločitev, da na zadnjih volitvah v DZ ne bo kandidirala na listi SMC. Med drugim se ni strinjala s programom SMC pri varnostni politiki. Pojasnila je, da je njena odločitev o umiku iz SMC prišla ravno v tem trenutku zato, ker bi to sicer pred volitvami in v času oblikovanja nove vlade utegnilo poslabšati »relativno neugodno pogajalsko pozicijo SMC«. Zdi se ji tudi pomembno, da na lokalnih volitvah SMC nastopi brez notranjih razlik glede varnostnih in migracijskih politik. Ob tem poudarja, da so »strokovnost, apolitičnost in profesionalnost MNZ in policije kategorije, ki jih mora minister varovati ne glede na politične posledice«.

Danes se bo sicer sestal svet SMC, na katerem naj bi med drugim zamenjali generalnega sekretarja Jožeta Artnaka z Andrejem Klemencem. Artnak naj bi se upokojil. V izvršilnem odboru bodo nekdanje tri ministre (poleg Györkös Žnidarjeve še Milojko Kolar Celarc in Borisa Koprivnikarja) zamenjali z novimi ministri iz vrst SMC.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije