NE SPOŠTUJEJO ODLOKOV

Šokantna odkritja: policija bo zato poostrila nadzor

Delež pozitivnih počasi upada, a število umrlih še vedno visoko. Policija bo v naslednjih dneh okrepila nadzor na občinskih mejah.
Fotografija: Kljub opozorilom policisti dnevno zaznavajo kršitve. Njihovo število ne upada, kot bi si kdo lahko mislil. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Kljub opozorilom policisti dnevno zaznavajo kršitve. Njihovo število ne upada, kot bi si kdo lahko mislil. FOTO: Leon Vidic, Delo

V četrtek je bila v Sloveniji ob 6.587 opravljenih testih okužba z novim koronavirusom potrjena pri 1.609 ljudeh. To je 158 okužb manj, kot so jih potrdili v sredo. Delež pozitivnih testov je bil v četrtek 24,43-odstoten, v sredo 23,9, v torek pa 27,6. Umrlo je 48 bolnikov.

Največ ljudi je od začetka epidemije do danes umrlo 23. novembra, in sicer 59.

Število primerov se še vedno povečuje v domovih starejših, ostaja pa tudi velik pritisk na bolnišnice.

Podatki o številu okuženih po občinah: V Pomurju izstopajo Murska Sobota 26, Ljutomer 13, Lendava 12 in Beltinci 9. Na vzhodu Celje 40 okužb, Velenje 42, Žalec in Šentjur 25, Šoštanj 14, Šmarje pri Jelšah 13, Rogaška Slatina 14, Slovenj Gradec 16 novih okužb.

Precej velikih žarišč je na jugovzhodnem koncu države. Krško kar 59 okužb, Novo mesto 55, Sevnica 26, Kočevje 25, Šentjernej 21, Brežice 16, Črnomelj 11, Trebnje 12. Pojavljajo se tudi večja žarišča na Primorskem: Izola 30, Koper 21, Nova Gorica 19, Piran 10 in Ajdovščina 9.



Na novinarski konferenci so sodelovali direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje pri upravi uniformirane policije GPU Alojz Sladič ter vladni govorec Jelko Kacin.



V primerjavi s prejšnjim tednom, ko je delež pozitivnih testov znašal 27,3 odstotke – skoraj tri odstotke več –, so današnji podatki nekoliko bolj spodbudni, je uvodoma povedal Kacin.


Po državi opravili številne nadzore


Zdravstvena inšpektorica Deana Potza je dejala, da so v času od 16. do 22. novembra opravili 2.254 nadzorov. Izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.800 evrov, dodatno pa so izdali še 246 opozoril po ZP-1 in 77 upravnih ukrepov.

V prejšnjem tednu je zdravstveni inšpektorat zabeležil 88 prijav (največ v dejavnosti gostinstva, gradbeništva in trgovin). Skupno opravljenih nadzorov je bilo 1.338. Izrečenih je bilo 27 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 14.800 evrov, ob tem pa še 170 opozoril in trije upravni ukrepi.

Ugotavljajo kršitve v gostinstvu in trgovskih dejavnostih, dobivajo pa tudi prijave o obratovanju frizerskih lokalov, a do 22. novembra tam niso ugotovili kršitev.



V gostinskih obratih so opravili 198 nadzorov, vročili tri prekrškovne sankcije v vrednosti 6.400 evrov in izdali dve odločbi o prepovedi obratovanja. Več prepovedanega zbiranja inšpektorji opažajo pri gostinskih obratih, kjer ljudje naročajo hrano, nato pa so se z vrtov preselili na bližnji travnik.

V trgovskih obratih so izvedli 197 nadzorov, izdali eno prekrškovno sankcijo v vrednosti 400 evrov. Med frizerji in cvetličarji je bilo opravljeno 240 nadzorov, a prekrškov do 22. novembra niso zaznali. Največ kršitev je bilo na javnih mestih, predvsem igriščih in odprtih športnih objektih, kjer se zbirajo starši in otroci iz različnih gospodinjstev. 

Skrb vzbujajoče je, da nekateri aktivno nasprotujejo ukrepom – ne nosijo mask, se zbirajo in ne upoštevajo razdalje.


Število kršitev odlokov ne upada, gostinec je družbi omogočil praznovanje


Višji inšpektor Sladič je dejal, da bi pričakovali, da bodo kršitve odlokov upadale, a to ne velja. V novembru so ugotovili 16 tisoč kršitev odlokov in izrekli 11 tisoč opozoril. Dobili so tudi nekaj prijav sosedov. Policisti ob zaznanih kršitvah v večji meri kršitelje opozarjajo. Če ocenijo, da opozorilo ne bo imelo učinka, pa izvedejo tudi represivne ukrepe s ciljem spoštovanja ukrepov. »V največ primerih represivnih ukrepov gre za izrek globe z izdajo plačilnega naloga,« je dejal Sladič.



Sladič je povedal, da so inšpektorji pri enem od nadzorov v gostinskem lokalu naleteli na gostinca, ki je omogočil praznovanje družbi. V prostoru je bilo kar 25 ljudi, niso pa nosili mask. Natakar si je zapisoval tudi naročila, zato bodo njegov primer prijavili tudi davčni službi. Tudi v Slovenskih novicah smo pisali o lokalu, kjer je policija v nadzoru v skladiščnem prostoru odkrila 13 oseb, ki so pred tem v lokalu pile in bile postrežene kljub prepovedi obratovanja lokala in prepovedi druženja.



Dr. Romana Martinčič iz bolnišnice Trbovlje, ki je najmanjša covid bolnišnica v Sloveniji, je dejala, da imajo v njihovi bolnišnici skupaj 130 postelj, od tega jih je 34 za covidne paciente in so v zadnjem obdobju skoraj vedno zasedene. 80 odstotkov pacientov prihaja iz lokalnega okolja, 20 odstotkov pa predvsem iz Štajerske. Tudi pri njih je covid vdrl v bele cone.
Direktor Nijz Milan Krek je sinoči v Odmevih povedal, da vse kaže, da je zaprtje države prineslo določene rezultate. »Strmo krivuljo smo stabilizirali in gremo počasi navzdol«. Krek poudarja, da je hitrost upadanja odvisna od discipline ljudi. »Če se bomo držali vseh ukrepov, bomo dosegli božič v točki, ko bomo lahko marsikaj sprostili. Če ne bomo resno vzeli ukrepov, bomo do marca lepo počasi drseli navzdol in o odprtju posameznih dejavnosti začeli razmišljati konec januarja, februarja. Takšne so projekcije.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije