GOLJUFIJE Z OSEBNIMI FOTOGRAFIJAMI

Zaposlenim v upravni enoti: državljani prilagajo lažne osebne fotografije

Ministrstvo za notranje zadeve je opozorilo na zlorabe s fotografijami pri izdelavi osebnih dokumentov.
Fotografija: Državljan je pri izdelavi dokumenta dolžan predložiti ustrezno fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo, a kot opozarjajo na ministrstvu so možne zlorabe z morfiranjem fotografije. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Državljan je pri izdelavi dokumenta dolžan predložiti ustrezno fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo, a kot opozarjajo na ministrstvu so možne zlorabe z morfiranjem fotografije. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Iz UE Ljubljana so nam potrdili, da so bili z ministrstva za notranje zadeve (MNZ) opozorjeni na morebitne nepravilnosti pri fotografijah, ki se lahko pojavijo na osebnih dokumentih. Gre za tako imenovani morfiranje, sodobnejši način poneverbe osebnih dokumentov z lažnimi portretnimi fotografijami.

S poskusi ponarejanja in prenarejanja osebnih dokumentov se srečuje vsaka država, a kot poudarjajo na ministrstvu je eden od sodobnih načinov pridobitve lažne identitete morfirana fotografija, na kateri sta združena dva obraza: obraz osebe, ki 'posodi'« identiteto, in obraz osebe, ki želi pridobiti potni list s tujo identiteto.

Da bi preprečili tovrstne zlorabe je ministrstvo vse upravne enote pozvalo, da so še posebej pozorne ob preverjanju fotografij pri izdajanju osebnih dokumentov, ko se državljani zglasijo na okencih upravnih enot z željo po izdajo novega osebnega dokumenta.


Koliko neveljavnih dokumentov so zasegli?


Iz evidence izdanih potnih listin izhaja, da je bilo v obdobju od 1. januarja 2019 do 29. 6. 2021 izdano 160.272 potnih listov. V tem obdobju je bil za 40 potnih listov evidentiran status neveljavnega dokumenta, za katerega je bilo izdana zahteva po zasegu ob morebitni uporabi. Ali je bil kateri od teh dokumentov opremljen z morfirano fotografijo, na MNZ ne vodijo uradnega podatka oziroma o razlogih za neveljavnost specifično ne poročajo. Pri osebnih izkaznicah je jasno, da morfirane fotografije niso zaznali oziroma o tem niso bili obveščeni.

Oseba, ki pristojni organ spravi v zmoto in doseže, da se v javni listini potrdi kar koli lažnega v povezavi z identiteto, se kaznuje z zaporom do treh let. Če državljan ob vložitvi vloge za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice ob vlogi navede neresnične podatke, se kaznuje z globo 400 do 830 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije