Zaposleni v domovih ustrezno zaščiteni?

Žarišča okužbe s korono so še vedno domovi za starejše. Direktorica CSD Maribor: Zaposleni so dovolj zaščiteni.
Fotografija: V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se še naprej trudijo zajeziti novi koronavirus. FOTO: Občina Šmarje pri Jelšah
Odpri galerijo
V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se še naprej trudijo zajeziti novi koronavirus. FOTO: Občina Šmarje pri Jelšah

Razmere v slovenskih domovih za starejše se, kar se tiče števila okuženih z novim koronavirusom, še vedno ne umirjajo. »Kljub vsem preventivnim ukrepom, ki jih izvajamo že od začetka pojava koronavirusa, se okužba še vedno počasi širi,« je včeraj sporočila direktorica doma Gordana Drimel. Število okuženih stanovalcev in zaposlenih je v ponedeljek zraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo.
Na CSD Maribor očitke zaposlenih v anonimnem pismu zavračajo. foto: Marko Feist
Na CSD Maribor očitke zaposlenih v anonimnem pismu zavračajo. foto: Marko Feist

»Stanje večine okuženih je kljub pridruženim številnim obolenjem stabilno. Trije so se že vrnili iz bolnišnice, 31 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, bodo v roku treh dni znova odvzeti brisi. Prav tako se v delovni proces vrača prva zaposlena,« je povedala Drimelova. Slaba novica prihaja tudi iz doma starejših občanov v Naklem. Tam je namreč že kazalo, da so uspešno preprečili širitev, vendar so 12 dni po prvi okužbi zdaj to ugotovili še pri drugem stanovalcu. Ta je bil sicer v izolaciji, zato ocenjujejo, da ni nevarnosti, da bi se lahko okužili tudi drugi. V ponedeljek so v Domu starejših občanov Ljutomer zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v DSO je 49, 44 stanovalcev in pet zaposlenih. Trije, pri katerih je bil test pozitiven, so bili testirani že drugič in so bili ob prvem brisu negativni, dva pozitivna pa izhajata iz prvih krogov stikov. Pozitiven je tudi eden od zaposlenih.


V zadnjih dnevih je le nekaj družin k sebi vzelo svojce iz domov, po podatkih ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja manj kot deset. Starejši se namreč ne bodo mogli vrniti v domove do konca epidemije koronavirusa, saj gre za najranljivejšo starostno skupino. Po podatkih ministrstva je bilo v ponedeljek v domovih med oskrbovanci 219 potrjenih okužb (14 več kot v nedeljo), med zaposlenimi pa 70 (19 več kot v nedeljo).
 

Direktorica ne dela od doma


Te dni so se na nas obrnili zaposleni na Centru za socialno delo Maribor, ki v pismu poudarjajo svojo zaskrbljenost in ogorčenost zaradi razmer. »Obenem želimo poudariti, da pri svojem delu pri neposrednem stiku s strankami še vedno nimamo zagotovljene dovolj zaščitne opreme (maske, rokavice, razkužila), pri čemer smo si večino navedenega morali priskrbeti sami (če sploh v teh razmerah lahko kaj kupiš),« piše v pismu in tudi, da je trenutno zgolj direktorici CSD omogočeno, da dela od doma. Za komentar smo seveda zaprosili vodstvo mariborskega CSD.


Direktorica Marjana Bravc nam je zatrdila, da zaščitnih sredstev nihče ne nabavlja sam in da so svoje zaposlene zaščitili, kolikor je možno. Pojasnila je, da so prvo naročilo 150 kosov razkužil nabavili že 25. februarja, od takrat pa so naročili tudi 2350 mask, 22.700 zaščitnih rokavic za enkratno uporabo in 90 kombinezonov za interventno službo. »Imamo potrjeno, da dobimo (že naročeno pred tremi tedni) še 300 mask FFP2 (za zavetišče za brezdomce in interventno službo) in 500 mask 3M za vse druge zaposlene,« je sporočila direktorica.

Kar se tiče očitkov, da samo ona dela od doma, pa odgovarja: »Sama imam dostop od doma že od prej, ker kot direktorica moram biti povsod dostopna, vendar tudi zdaj vsakodnevno prihajam na delovno mesto, niti enega dneva dopusta nisem imela ali ostala doma od 12. 3., celo posamezne nedelje, prav tako delam še zvečer od doma.« Dodala je, da so za 24 zaposlenih, ki imajo možnosti za delo od doma, 24. marca zaprosili ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve za oddaljen dostop, »v petek, 3. 4., sem podala urgenco, vendar te še do danes nismo dobili«.
 

Pomagali 690 gospodinjstvom


Kako srčni znamo biti Slovenci v času krize, zelo dobro dokazujejo tudi podatki Slovenske karitas. Prostovoljci so v treh tednih oskrbeli 14.367 gospodinjstev, ki so jim razdelili 210 ton hrane in higienskih pripomočkov. Za najnujnejše položnice so namenili 53.000 evrov. Vključeni so bili v 275 izrednih intervencij v sodelovanju s civilno zaščito.


Telefonsko psihosocialno pomoč so ponudili 1320 osebam. Mreža Karitas je v zadnjih treh tednih 20 odstotkov vse materialne pomoči dostavila na dom, na novo pa so pomagali 690 gospodinjstvom. Pomagajo tudi z izposojo invalidskih pripomočkov v Celju, Ljubljani in Novem mestu, ki so v pomoč pri oskrbi starejših na domu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije