SEJA VLADE

Zapletlo se je zaradi Počivalška, odločitev o sproščanju ukrepov danes

Seja vlade se bo začela ob 16. uri.
Fotografija: Vlada bo o ukrepih odločala danes. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Vlada bo o ukrepih odločala danes. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada bo danes na seji, sklicani ob 16. uri, odločala o sproščanju trenutno veljavnih protikoronskih ukrepov, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Po koncu seje je predvidena tudi novinarska konferenca.

Vladno odločitev je bilo sicer pričakovati že v četrtek, a ministrska ekipa na dopisni seji ni odločala o epidemičnih ukrepih. Po poročanju nekaterih medijev se je zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov, kot so ga v torek na posvetu na Brdu pri Kranju predlagali predstavniki zdravstva.

image_alt
Vlada brez odločitve. Kdaj se bo torej začelo rahljanje ukrepov?

Počivalšek je v sredo v izjavi za medije namreč napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki lahko trenutno obratujejo do največ 22. ure, na polnoč. Prav tako bo predlagal ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in ob opravljenem hitrem antigenskem testu na koronavirus, ki bi moral biti opravljen pred največ 12 urami.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic, Delo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic, Delo

Kaj predlagajo?

Udeleženci posveta so vladi predlagali ukinitev pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu so predstavniki zdravstva po besedah vodje strokovne skupine za covid 19 Mateje Logar predlagali ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Kot je po posvetu dejal Mario Fafangel z NIJZ, so epidemiologi predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije