PONEKOD STROŽJI UKREPI

Zapirajo otroška igrišča, a ne (še) povsod

V nekaterih občinah so sprejeli strožje ukrepe, ki jih država ni zahtevala.
Fotografija: Po razglasu epidemije so občine aktivirale štabe civilne zaščite, ki so ponekod onemogočili dostop do zunanjih igral. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Po razglasu epidemije so občine aktivirale štabe civilne zaščite, ki so ponekod onemogočili dostop do zunanjih igral. FOTO: Roman Šipić, Delo

Širjenje okužb z novim koronavirusom se hitro širi, od prejšnjega tedna je število pozitivnih testov kar dvakrat večje. V Sloveniji javnega življenja (še) nismo povsem ustavili, a bo v ponedeljek že drugače - vrtci se zapirajo, hoteli, neživilske trgovine, šport je z omejitvami dovoljen tudi rekreativnim športnikom. Vlada je občinam od razglasu epidemije sporočila, da lahko sprejmejo dodatne strožje ukrepe, ki jih država ni zahtevala. V nekaterih občinah so se že odločili za zaprtje otroških igrišč.

Vsaj v treh občinah, Ajdovščina, Miren - Kostanjevica in Sodražica, je prepovedana uporaba javnih otroških in zunanjih športnih igrišč oziroma telovadnih naprav na prostem. Zakaj so se za to odločili?

V Ajdovščini so se za ta ukrep odločili takoj po razglasitvi epidemije v ponedeljek. »S tem ukrepom smo že v prvem valu dosegli, da bi prihajalo do čim manjšega širjenja okužb na tovrstnih površinah, ki so za obstoj virusa bolj dovzetne, virus se predvidoma tam zadržuje dlje časa,« so iz kabineta župana Tadeja Beočanina sporočili za Slovenske novice. Ukrep bo v veljavi do izboljšanja razmer. V Ajdovščini so okužbo doslej potrdili pri 0,527 odstotka prebivalcev.


V občini Miren - Kostanjevica so z aktiviranjem državnega načrta ob pojavu epidemije oziroma pandemije pri ljudeh stopili v veljavo tako regijski kot občinski načrti zaščite in reševanja. Župan Mauricij Humar je nemudoma aktiviral štab civilne zaščite občine Miren - Kostanjevica, ki je aktiviral vse enote civilne zaščite Občine Miren - Kostanjevica. Zaradi uspešne zamejitve koronavirusa v času prvega vala epidemije – preprečevanje druženja ljudi – , so v občini kot prvo sprejeli sklep o prepovedi uporabe vseh zunanjih otroških igrišč in telovadnih orodij ter stavb v občinski lasti, kot so domovi krajanov, telovadnice in kulturne ustanove na območju celotne občine.

V občini Sodražica so vse zunanje in notranje športne površine zaprli že pretekli četrtek, medtem ko so zaradi naglega porasta okužb v osnovni šoli v petek odredili pouk na daljavo. »Takšno odločitev smo sprejeli na podlagi posveta z nadzorno epidemiologinjo ter vodstvi šole in ZD Ribnica. Ukrepi so se izkazali za učinkovite, saj smo kot občina z največjim deležem okužb na prebivalca konec tedna zajezili širjenje okužb na minimalno število, znotraj šole pa celo ustavili,« so povedali za Slovenske novice.


V Ljubljani, Celju in Kranju igrišča ostajajo odprta


Na oddelki za zaščito, reševanje in civilno obrambo mestne občine Ljubljana so zapisali, da so prepričani, da so Ljubljančani odgovorni do sebe, solidarni do sočloveka in da bodo tudi navodila upoštevali, zato trenutno ne načrtujejo dodatnih ukrepov, ki bo dodatno prepovedali aktivnost meščanov. »Sicer pa menimo, da bi ukrepi morali veljati za celotno državo, še bolje bi bilo, da bi veljali za vse državljane EU,« so nam sporočili.

Ob tokratni razglasitvi epidemije v mestni občini Celje kljub večjemu številu okužb dodatnih ukrepov še niso sprejeli. Štab civilne zaščite je aktiviran in bo svoje delovanje prilagajal razmeram.

Tudi v občini Kranj otroška igrišča zaenkrat ostajajo odprta, medtem ko športna igrišča lahko uporabljajo zgolj še vrhunski in poklicni športniki. Če se bo pri povečanem nadzoru po terenu izkazalo, da ljudje ne bi upoštevali omejitev zbiranja in bi se množično zadrževali na igriščih, bo občina najprej zaprla igrišča.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije