V ŠOLO VSI DIJAKI?

Zaostrovanje ukrepov? Na meji pričakovati spremembe

V Sloveniji je vse več različnih različic virusa.
Fotografija: Vlada bo pretresala novo reaolnost, ki jo prinašajo nove različice virusa. FOTO: Vlada
Odpri galerijo
Vlada bo pretresala novo reaolnost, ki jo prinašajo nove različice virusa. FOTO: Vlada

Vlada bo današnjo sejo na temo epidemioloških razmer in ukrepov za preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom po napovedi ministra za zdravje Janeza Poklukarja v veliki meri namenila zamejevanju širjenja novih različic virusa. Spregovorila naj bi tudi o predlogu za vrnitev preostalih dijakov v šole po modelu C.

Poklukar je na torkovi novinarski konferenci pojasnil, da je bilo po neuradnih podatkih v zadnjem tednu potrjenih 62 primerov angleške različice in en primer južnoafriške, uradno tedensko poročilo pa pričakuje danes. Nove različice po njegovih besedah predstavljajo izziv, kako z ustreznimi ukrepi zamejiti njihovo prekomerno širjenje. Na vprašanje, kako realno je, da bi zaradi novih različic ustavili javno življenje (to možnost je v ponedeljek omenil premier Janez Janša), je Poklukar odvrnil, da si tega sicer nihče ne želi, da pa je to realna možnost.

image_alt
Slovenski imunolog svari pred katastrofo


Z namenom preprečevanja vnosa novih različic koronavirusa se sicer obetajo spremembe ukrepov na meji. Kot je v torek pojasnila nova vodja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, bodo vladi predlagali, da bi bilo za vstop v Slovenijo treba izpolniti obrazec na spletu. Na osnovi podatkov iz tega obrazca bo potem po potrebi odrejena karantena, lažje pa bo tudi slediti, ali se ljudje držijo odrejene karantene.

image_alt
Zdaj uradno: v Sloveniji še nigerijski sev koronavirusa


Prav tako bo svetovalna skupina na pobudo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vladi predlagala vrnitev dijakov prvih treh letnikov v srednje šole po modelu C. Polovica dijakov bi se tako vrnila v šolo, druga polovica bi se šolala od doma, po tednu dni pa bi se dijaki izmenjali. Če bo vlada danes predlog potrdila, se bo začel izvajati prihodnji teden. Poleg tega naj bi priporočili nošenje mask vsem učiteljem in osnovnošolcem od vključno 6. razreda, tudi v matičnih učilnicah.

image_alt
Dijaki prvih treh letnikov nazaj v šole? To bo Logarjeva predlagala vladi


Kljub postopnemu umirjanju epidemioloških razmer sicer občutnejših sprostitev ukrepov ni pričakovati, saj oba ključna kriterija državo še vedno uvrščata v oranžno fazo sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500. Po podatkih za ponedeljek je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 528 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa je bilo 736.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas