NOV REŽIM NA MEJI

Znano, ali greste lahko iz druge regije v rumeno v gostilno (VIDEO)

Karanteno po vstopu v Slovenijo se po novem lahko prekine šele peti dan.
Fotografija: V dveh regijah bodo s ponedeljkom lahko začeli streči na terasah in vrtovih lokalov in gostiln. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
V dveh regijah bodo s ponedeljkom lahko začeli streči na terasah in vrtovih lokalov in gostiln. FOTO: Marko Feist

Po seji vlade sta najnovejše ukrepe oziroma spremembe predstavila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Hojs je povedal, da se zaradi novih različic virusa zaostrujejo vstopni pogoji na naših mejah. Novi odlok bo začel veljati s ponedeljkom. Zopet se uvajajo kontrolne točke:
  • točke A, kjer bo prehod možen 24 ur na dan:
    - na meji z Italijo: Vrtojba, Fernetiči in Škofije;
    - na meji z Avstrijo: Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona;
    - na meji z Madžarsko: Dolga vas in Pince;
  • točke B (odpri le ob določenih urah, namenjeni predvsem lokalnemu tranzitu): Krvavi potok, Meblo, Reteče, Holmec, Vič, Šentilj, Trate, Jurij in Kuzma, Hodoš in Črepinci;
  • kontrolne točke, kjer lahko prestopajo le tisti, ki živijo v obmejni administrativni enoti oz. občine, ki leži ob meji.
Aleš Hojs je pojasnil, kakšen bo nov režim na slovenski meji. FOTO: Jože Suhadolnik
Aleš Hojs je pojasnil, kakšen bo nov režim na slovenski meji. FOTO: Jože Suhadolnik
Druga sprememba je, da če ob vstopu v Slovenijo nimate negativnega (PCR ali hitrega) testa, niste bili cepljeni ali niste že preboleli bolezni, boste napoteni v karanteno, ki jo bo možno prekiniti šele po petem dnevu (in ne več naslednji dan). Testiranje ne bo obvezno za otroke, meja bo 13 let.

Dodatno se uvaja obvezno testiranje tudi za tiste izjeme, ki dnevno prehajajo mejo. Testiranje bo sedaj obvezno enkrat na teden. Ta del ukrepa stopa v veljavo 15. marca.



Vlada je že odločila, da se s ponedeljkom po modelu C v šola vračajo tudi ostali dijaki (poleg dijakov zaključnih letnikov) in da bo obvezna uporaba zaščitnih mask za učence od 6. razreda osnovne šole naprej ter za vse učitelje. Minister za gospodarstovo Zdravko Počivalšek pa je že potrdil, da se v dveh regijah z najboljšo epidemiološko sliko - zasavska in posavska - prav tako z 8. marcem dovoli izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.

Zajc je pojasnil, da v rumenih regijah gostinci lahko strežejo vse vrste pijače, torej tudi alkohol. Pojasnil je, da z izjemo Obalno-kraške regije, ni nobenih omejitev za prehajanje regij. Prehajanje meja med oranžnimi in rumenimi regijami ni prepovedano, je poudaril ob vprašanju, ali bodo morali npr. gostinci preverjati, ali njihovi gosti prihajajo iz njihove, rumene regije. Vlada bo prihodnji teden znova presojala o strokovni utemeljenosti o ukrepu sproščanja gostinskih dejavnosti v regijah, ki imajo boljšo epidemiološko sliko, je dodal in zato pozval k doslednemu spoštovanju osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije