ŽALOSTNO

Žalostni konec tihe kraljice noči

Iz lendavskih term so k veterinarki pripeljali poškodovano kozačo, ki ji ni bilo več pomoči.
Fotografija: Veterinarka Smilja Nabergoj pomaga poškodovanemu labodu. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Veterinarka Smilja Nabergoj pomaga poškodovanemu labodu. FOTO: Oste Bakal

V Veterinarskem inženiringu Nabergoj v Moravskih Toplicah so imeli nekaj časa v oskrbi čudovito in precej redko gostjo, ki je pred dnevi izgubila boj za življenje. “V oskrbo smo dobili lep primerek dolgorepe uralske sove, ki jo pri nas mnogi poznajo kot kozačo. K nam so je pripeljali iz Term Lendava, vendar že močno poškodovano. Dobila je močan udarec v glavo, najverjetneje se je zaletela, lahko pa je bilo tudi kaj drugega. Že ko so jo pripeljali, je bila v precej slabem stanju. Storili smo vse, kar je bilo v naši moči, a je žal poginila,” nam je povedala veterinarka in velika ljubiteljica živali Smilja Nabergoj, dr. vet. med. Dodala je še, da sovam pri njih zelo pogosto pomagajo.

Pod snegom sliši miš

V Sloveniji živi približno deset različnih vrst sov, tudi uralske, ki so zelo redke in zato zaščitene. Prav to sovo (Strix uralensis) je naravoslovec in pisatelj Fran Erjavec poimenoval s slovenskim imenom kozača, ker naj bi meketala kakor koza. Od manjše lesne jo ločijo dolg rep, rumen kljun in vzdolžno progasta peresa po telesu. Pojavljajo se tudi temneje obarvane.
Aktivna je ob sončnem zahodu in tik pred sončnim vzhodom, v času, ko ima mladiče, pa tudi podnevi. 

*»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije