NOVI KORONAVIRUS

Črna napoved: toliko bolnikov lahko pričakujemo v bolnišnicah in na intenzivni (VIDEO)

Delež okuženih je znašal 18 odstotkov, dan prej 20.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec, Delo

V sredo je bilo opravljenih 5.618 PCT-testov, pozitivnih pa je bilo 1.011 vzorcev. To pomeni, da je delež pozitivnih na novi koronavirus znašal 18 odstotkov (natančneje 17,99 odstotka, dan prej 20 odstotkov). Opravljenih je bilo še 31.328 hitrih testov.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 648, sedemdnevno povprečje okužb pa je upadlo pod tisoč in je po novem 955, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz).

V bolnišnicah zdravijo 391 covidnih bolnikov, 102 potrebujeta intenzivno zdravljenje. Umrlo je pet ljudi.



O aktualnem stanju covida 19 sta na današnji novinarski konferenci spregovorila vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb in strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn.

Kot je opozoril Jereb, epidemiji nikakor ne smemo pustiti proste poti. »V tem primeru nas čaka slab scenarij. Na vseh nas je zato, da storimo vse, kar lahko, in da uporabljamo vsa orodja, s katerimi lahko epidemijo obvladujemo. Najučinkovitejše orodje je gotovo cepljenje,« je dejal.

Po njegovih besedah lahko konec meseca pričakujemo 350 do 400 bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo na navadnih posteljah in od 130 do 140 tistih, ki bodo potrebovali oskrbo na oddelkih za intenzivno zdravljenje. 

Jereb se je odzval tudi na pozive proti cepljenju, testiranju in maskam v javnosti. »Bojim se, da so za temi pozivi drugi interesi, predvsem pa ne temeljijo na strokovnih argumentih,« je pojasnil.



Strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Pokorn pa je opozoril, da se med otroško populacijo širijo virusi. »Čeprav je koledarsko gledano šele jesen, lahko za otroško populacijo rečemo, da je že skoraj zima, vsaj kar se kroženja virusov tiče. Trenutno med otroki prevladujejo virusi, ki povzročajo okužbe dihal,« je dejal. 



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije