DRUGI KROG ŽUPANSKIH VOLITEV

Zadnji dan volilne kampanje, ob polnoči nastopi volilni molk

V nedeljo bo v nekaterih občinah drugi krog županskih volitev.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent, Delo

Pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev je danes še zadnji dan volilne kampanje, ko lahko kandidati še nagovarjajo volivce. Opolnoči bo namreč nastopil volilni molk, ki bo trajal do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. Drugi krog je sicer potreben v 47 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni dobil potrebne večine za izvolitev.

V času volilnega molka je vsako nagovarjanje volivcev prepovedano. Za kršitve so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3000 evrov.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka bo sprejemala dežurna služba ministrstva za notranje zadeve. V nočeh na soboto in na nedeljo lahko morebitne kršitve državljani sporočajo na telefonsko številko 080 1200. V soboto in nedeljo čez dan, torej med 7. in 19. uro, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 2113.

V 165 od 212 občinah so sicer župane izvolili že na volitvah 20. decembra, v 47 občinah pa nobeden od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore in je potreben drugi krog. V njem se bosta pomerila kandidata, ki sta v prvem krogu dobila največ glasov. Drugi krog bo v nedeljo tudi v šestih od 12 mestnih občin.

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, bo v nedeljo po vsej državi odprtih 928 volišč, glasovalo pa bo lahko 490.639 volilnih upravičencev. Ponekod bodo potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije