ŠOKANTNA SMRT

Zadnje slovo od Špele Šipek

Objavljeno 31. marec 2015 16.00 | Posodobljeno 31. marec 2015 16.23 | Piše: S. N.

Pogreb bo danes ob 15. uri na Prevaljah.

Sodelavci na RTV Slovenija so v šoku.

PREVALJE – Svojci in prijatelji se bodo danes še zadnjič poslovili od novinarke in urednice oddaje Tarča na RTV Slovenija Špele Šipek. Pogreb bo ob 15. uri na pokopališču Barbara na Prevaljah. Šipkova je umrla sredi preteklega tedna za posledicami srčne kapi. Žalna knjiga je bila na RTV Slovenija odprta od petka, v ponedeljek pa je ob 13. uri v vhodni avli RTV Slovenija potekala žalna slovesnost.

Od Šipkove so se kolegi iz oddaje Tarča, podpisali so se Ana, Tjaša, Borut, Boštjan in Jure, poslovili z naslednjim zapisom:

»'Ljudje so razkajfani, to morate pojasniti,' je bil menda najpogostejši stavek iz uredniške pisarne Tarče.

Iskanje odgovorov, pojasnil in resnice. Novinarsko srce Špele je v divjem ritmu žurnalizma bilo vse do konca.

Prazna miza z listki, dokumenti in opomniki za današnjo Tarčo nemo priča o delu in predanosti vse do zadnjega trenutka, ko je odhitela v šolo po hčerko z obljubo, da se v kratkem vrne. Prehiter tok novinarskega življenja se je včeraj tragično prekinil. Nepričakovano in za vse v Tarči še vedno popolnoma neverjetno.

Ekipa Tarče je v zadnjem letu postala mala družina, ki je našla svoj prostor v veliki hiši. Sredi nje je bila Špela, ki je vrnila na javno radiotelevizijo februarja lani. Tedni so minevali med izzivi, prepadi in zmagami. 'Tako bo, ker je tako prav,' je presekala misel na bližnjice in kompromise, ki se vse bolj zajedajo v novinarski vsakdan. Ne v njeni Tarči.

Podobno vedo njeni kolegi na Pop TV, njeni študentje na Fakulteti za družbene vede in vsi, ki so se z njo srečali na njeni vedoželjni poti iz Koroške do Ljubljane. Tudi gospa v koroški kavarni, ki je leto za letom opazovala dijakinjo, ki se je med odmorom na kavi namesto v dekliške revije zrla v polno mizo za njene sošolce dolgočasnih dnevnih časopisov. In jo je na to spomnila pred leti, ko je naključno zašla v prav to kavarno. Za isto mizo in seveda ne brez paketa časopisja pod roko.

Virus vedoželjnosti je uspešno prenašala naprej, tako kolegom kot svoji hčerki Zali. Danes se je poslovila urednica oddaje, naša kolegica in predvsem prijateljica Špela Šipek. Špela je vedno naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi bila oddaja pripravljena, še včeraj je načrtovala tudi nocojšnjo. Špela, pogrešali te bomo, tvojo zagnanost, dobro voljo, tvoje misli. Bila si in ostala boš del nas.«

 

Deli s prijatelji