IZBIRAJO PREDSEDNIKA

Začenja se kongres Desus: se bo Karl Erjavec vrnil?

Volilni kongres poteka dopisno. Sodeluje 231 delegatov.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Delegati izrednega volilnega kongresa Desusa, ki tokrat zaradi epidemije poteka dopisno, danes začenjajo glasovanje za individualne funkcije v stranki. Izpolnjene glasovnice lahko po pošti pošljejo do vključno torka, izide pa bodo javno razglasili 5. decembra. Za predsednika kandidirata Srečko Felix Krope in ponovno Karl Erjavec.

Na dopisnem kongresu, ki se je začel v petek, sodeluje 231 delegatov. Za tri podpredsedniška mesta se poteguje deset kandidatov, medtem ko novega predsednika stranke izbirajo med dvema kandidatoma. Erjavec, ki ga je s predsedniškega mesta po 15 letih januarja odnesla Aleksandra Pivec, po njenem odstopu pa se vrača v politiko, velja za favorita.

V pisnem kongresnem nagovoru delegatom se je dotaknil razlogov za kandidaturo in ocenil, da je Desus trenutno v političnem breznu. Opozoril je, da jih čakajo izzivi zaradi covida 19 in obenem veliki izzivi v stranki, a verjame v poenotenje in ponovni vzpon stranke.

Medtem Erjavčev protikandidat Krope med razlogi za ponovno kandidaturo navaja željo, da DeSUS pridobi ugled, ki ga je imela stranka v letu ustanovitve.

Vroče na političnem parketu


Kongres Desusa utegne vplivati tudi na širše politično dogajanje, saj poslance te stranke poleg poslancev SMC vabijo v morebitno novo vlado oziroma Koalicijo ustavnega loka (KUL). V KUL so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, a imajo za uspeh konstruktivne nezaupnice vladi sedem glasov premalo. Ključen je, kot pravijo, kongres Desusa.

Erjavec je sicer v nagovoru delegatom opozoril, da politična situacija v državi ni rožnata, zato bi bilo pomembno, da se Desus po kongresu konsolidira in pripravi za čas parlamentarnih volitev. Medtem že tipa politično prizorišče. Pred nekaj tedni se je sestal tako s premierjem Janezom Janšo kot z vodilnim pobudnikom KUL Jožetom P. Damijanom, v četrtek pa tudi s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije