Predstavitvena informacija

Za zmago se je bilo treba krepko potruditi

Naslov mladi mehanik Slovenije 2019 je osvojil Žan Gros, dijak Srednje strojne šole iz Novega mesta
Fotografija: Dijaki so se prvič pomerili na tekmovanju za mladega mehanika. FOTO: Petrol
Odpri galerijo
Dijaki so se prvič pomerili na tekmovanju za mladega mehanika. FOTO: Petrol


Uredništvo revije Tranzit je s pomočjo pokroviteljev in organizacijskih partnerjev (Petrol, Unior, Volvo, Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov, SIC Ljubljana in Dostavnik.si) izvedlo prvo tekmovanje Mladi mehanik Slovenije. Namenjeno je dijakom drugih in tretjih letnikov srednješolskega izobraževalnega programa avtoserviser, z njim pa želijo organizatorji spodbuditi interes za izobraževanje in opravljanje poklicev v avtoservisni dejavnosti, krepiti zanimanje za tehnično kulturo in seveda skladno s tekmovalnim duhom tudi izpostaviti dijake, ki izkažejo najvišjo raven pridobljenega znanja v izobraževalnem procesu na srednješolski stopnji.

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. FOTO: Petrol
Tekmovanje je bilo sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. FOTO: Petrol

Tekmovanje, na katero so se prijavile šole iz Celja, Velenja, Domžal, Škofje Loke, Kopra, Novega mesta in Ljubljane, je potekalo na teoretični in praktični ravni. Dijaki so uvodoma reševali vprašanja s posameznih področij avtoservisne dejavnosti in se nato pomerili še pri menjavi gume, menjavi žarnic ter pri diagnosticiranju in odpravi napake na zavornem sistemu.

Mladi mehanik Slovenije je postal Žan Gros. FOTO: Petrol
Mladi mehanik Slovenije je postal Žan Gros. FOTO: Petrol

Med štirinajstimi sodelujočimi je največjo raven znanja in spretnosti v tekmi s časom in nalogami pokazal Žan Gros, dijak Srednje strojne šole iz Novega mesta, ki je z le nekaj točkami prednosti premagal drugouvrščenega Marka Kosa iz Srednje šole za strojništvo Škofja Loka. Tretje mesto je zasedla Mojca Belak, dijakinja Šole za strojništvo iz Velenja, ki je dokazala, da so tudi dekleta dobre avtoserviserke.

Tudi dekleta so dobre avtoserviserke. FOTO: Petrol
Tudi dekleta so dobre avtoserviserke. FOTO: Petrol

Ekipno je bila med šolami najboljša Srednja strojna šola iz Novega mesta pred Srednjo šolo za strojništvo Škofja Loka in Srednjo poklicno in strokovno šolo Bežigrad Ljubljana.

Organizatorji so za sodelujoče dijake, mentorje in druge obiskovalce pripravili tudi spremljajoči program s predstavitvami in nagradnimi igrami.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije