PREPOVED

Za vzpon na Sv. Vid prepovedali čevlje

Že tretji bosonogi pohod so organizirali v sklopu festivala Brežice, moje mesto. Vodil ga je glasbenik in promotor zdravega življenja Lojze Ogorevc.
Fotografija: Organizatorji festivala Brežice, moje mesto so prireditev začeli s pestrim glasbenim in kulinaričnim dogajanjem, končali pa z bosonogim pohodom na Šentvid. FOTO: Arhiv Festivala BreŽice
Odpri galerijo
Organizatorji festivala Brežice, moje mesto so prireditev začeli s pestrim glasbenim in kulinaričnim dogajanjem, končali pa z bosonogim pohodom na Šentvid. FOTO: Arhiv Festivala BreŽice

Pred Motelom v Čatežu, ob avtocestnem počivališču Grič, se je trlo ljudi. Mladih in tudi tistih, malo bolj v letih, ki so prišli z vseh koncev Slovenije, da bi se udeležili letošnjega, že tretjega organiziranega pohoda po Čateževi energijski poti.
Lojze z nekaj pohodniki FOTO: Arhiv Festivala Brežice
Lojze z nekaj pohodniki FOTO: Arhiv Festivala Brežice

Edino, česar s seboj niso imeli, je bila obutev. Ta ne samo, da ni bila zaželena, niti ni bila potrebna, bila je celo prepovedana. Gre namreč za bosonogi pohod po štiri kilometre dolgi poti do cerkvice sv. Vida, domačini mu rečejo tudi Šentvid, ki je bil za mnoge naravnost osvežujoč, saj se celotna pot vije skozi goste krošnje dreves, skozi katere žarki niso mogli prodreti. Zato so si vsi udeleženci oddahnili od vročine in si napolnili baterije za prihajajoče dopustniške dni.
 

Zložil je bosonogo himno


»Letošnji tretji pohod je bil najbolj množičen doslej, pravzaprav smo dosegli rekord, saj smo našteli 273 pohodnikov vse od Ptuja do Grosuplja in še dlje,« je ponosen glasbenik Lojze Ogorevc, ki se je letos do cerkvice sv. Vida povzpel že vsaj 250-krat.
Dan pred pohodom je pometel celotno traso. FOTO: Facebook
Dan pred pohodom je pometel celotno traso. FOTO: Facebook

»Pred leti sem v enem letu opravil 500 vzponov, potem pa jih niti nisem več štel,« pravi o podvigih Brežičan, no, pravzaprav Pišečan, ki se zdaj s številkami ne obremenjuje več. Letošnji pohod pa je vendarle dokaz, da mu je mnoge ljudi uspelo prepričati, za kako zdravo rekreacijo gre. Še več, pohod je bil poseben zato, ker je na njem prvič zadonela bosonoga himna z naslovom Bosonog naokrog, narodno-zabavna viža, ki jo je spisal Lojze sam in so jo poslušalci Radia Sraka izbrali za zmagovalno vižo dneva.
Na grajskem dvorišču v Brežicah je Lojze Ogorevc skupaj s skupino Gadi premierno predstavil novo vižo Bosonog naokrog. FOTO: Facebook
Na grajskem dvorišču v Brežicah je Lojze Ogorevc skupaj s skupino Gadi premierno predstavil novo vižo Bosonog naokrog. FOTO: Facebook

Zdaj je že jasno, da bo pohod prihodnje leto le še bolj množičen, saj skoraj vsak udeleženec pripelje nove bosonoge pohodnike in jih navduši za hojo brez obuval, ki velja za zelo zdravo. A Lojze Ogorevc vendarle prizna, da je imel pred pohodom veliko skrbi, in si je močno oddahnil, ko je bilo vse mimo. »Kar se skrbi tiče, je to podobno, kot če bi organiziral koncert,« pravi Lojze. In prizna, da je letos za pohodnike celo zmanjkalo zeliščnega čaja, toliko jih je bilo, zato je moral poskrbeti za še izdatnejše količine vode, ki je ni smelo manjkati.
 

Na cilju so jih čakale koprive


»Rekel bi, da je to bil dogodek leta, zagotovo pa velja, da je bil prav bosonogi pohod najbolj zdrava prireditev izmed vseh, ki so se zvrstile v okviru festivala Brežice, moje mesto. Tudi letošnjega se je udeležilo nekaj znanih. Prišla je Nuša Derenda, ki je bila lani prvič, in s tem potrdila, da je dogodek res nekaj posebnega. Med potjo so objemali drevesa in še bolje spoznali, kako zelo smo vsi povezani z naravo, na vrhu, pri cerkvici sv. Vida pa je zazvenela tudi pesem.
Štiri kilometre dolga pot do Sv. Vida se vije pod krošnjami dreves. FOTO: Facebook
Štiri kilometre dolga pot do Sv. Vida se vije pod krošnjami dreves. FOTO: Facebook

Nuša je z Lojzetom zapela Avsenikovo Tam, kjer murke cveto, peli pa so še številne druge znane s planinsko tematiko. Seveda je tudi Lojze s prijatelji zaigral vižo Bosonogi pohod, ob kateri so se nekateri zavrteli. Lojze je dan prej znova pometel celotno traso, prav tako je pohodnikom namazal stopala s hladnim stiskanim oljem iz črne kumine, grozdnih pečk in konoplje za boljšo prekrvitev in manjšo občutljivost.


Na cilju pa so jih čakale surove koprive, ker so tudi te še kako zdrave. Vsi pa so bili enotni, da če ne prej, se vrnejo spet drugo leto. In seveda bo vsak pripeljal še koga, da jih bo spet nekaj več. Bosonoga druščina se iz leta v leto veča.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije