ORANŽNI ALARM

Za vso Slovenijo razglašena velika nevarnost

Konec tedna prihaja osvežitev.
Fotografija: Oranžni alarm za Slovenijo. FOTO: Arso
Odpri galerijo
Oranžni alarm za Slovenijo. FOTO: Arso

LJUBLJANA – Agencija RS za okolje in prostor (Arso) je prižgala oranžni, drugi najvišji alarm zaradi velike požarne ogroženosti v naravnem okolju. Oranžni alarm je razglašen do četrtka, za severovzhod države pa tudi za petek. Oranžni alarm pomeni, da so vremenske razmere lahko zelo nevarne, možne so gmotna škoda in žrtve.

Pretekli konec tedna je bila zračna masa marsikje po Sloveniji izredno suha, ponekod (npr. v Bovcu, Ilirski Bistrici, Bohinjski Češnjici) je relativna vlažnost padla na okoli 10 odstotkov. Ponekod tako nizko relativno vlažnost izmerimo le vsakih nekaj let do nekaj desetletij, so sporočili iz Arsa.
Razglašena velika požarna nevarnost v Sloveniji. FOTO: Arso
Razglašena velika požarna nevarnost v Sloveniji. FOTO: Arso

Na veliko požarno ogroženost že nekaj dni opozarjajo gasilci, ki so imeli v zadnjem času veliko dela s travniškimi požari. Od danes je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, in izvajati ognjemete.

Danes bo sicer na zahodu povečini sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Še bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do 14 stopinj Celzija. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji bo pihal veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od –4 do 1, ob morju 5, najvišje dnevne od 13 do 18 stopinj. V sredo in četrtek bo pretežno jasno. V sredo bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.

Konec tedna padavine

V petek bo pretežno oblačno, v večjem delu Slovenije bo občasno deževalo, le na vzhodu bo povečini suho. V noči na soboto se bo dež razširil na vso Slovenijo, tudi v soboto čez dan bodo občasno še manjše, krajevne padavine. V nedeljo bo suho vreme, v začetku tedna pa se bo verjetnost padavin znova povečala, največ padavin bo predvidoma v torek. Temperature bodo primerne letnemu času.
Napoved temperatur. FOTO: Arso
Napoved temperatur. FOTO: Arso

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije