RAZDALJA IN MASKE

Za vernike prihaja veliki dan, Cerkev maš ni odpovedala

15. avgust je dan Marijinega vnebovzetja. Ponavadi so na ta dan množična romanja, a letos bo nekoliko drugače.
Fotografija: Romanje na Brezje vsako leto pritegne na tisoče ljudi. To je podoba lanskega. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Romanje na Brezje vsako leto pritegne na tisoče ljudi. To je podoba lanskega. FOTO: Roman Šipić, Delo

Največji krščanski praznik Marijino vnebovzetje bo letos precej drugačen za mnoge vernike. Razmere zaradi covid-19 namreč ne dovoljujejo množičnega zbiranja, Škofovska konferenca pa je tako ali tako že izdala navodila, kakšna so pravila v cerkvah.

Tako morajo od 21. julija vsi verniki pred vstopom v cerkev za nedeljsko ali praznično mašo v poseben nabiralnik oddati list s svojo telefonsko številko (brez imena in naslova). Tega v cerkvi hranijo v zaprti kuverti, na kateri je zapisan dan, 30 dni, potem ga uničijo. Seveda v primeru, če se ne izkaže, da je bila pri maši okužena oseba. V takšnem primeru vse kontakte oddajo NIJZ.
 

Z masko na veliki šmaren

Poleg tega morajo v zaprtih prostorih verniki nositi masko, se držati razdalje 1,5 metra ter skrbeti za higieno rok. Tako velja tudi za praznik Marijinega vnebovzetja.

Kjer je mogoče, naj bodo po pozivu SŠK svete maše na prostem. Kot običajno, je 15. avgusta več svetih maš, prav tako imajo večja božjepotna svetišča ustrezno infrastrukturo, zato pričakujejo, da se bodo verniki ustrezno razporedili. Ostarele, bolnike in osebe, ki spadajo v rizično skupino za okužbo dihal, pa vabijo, naj se udeležijo svete maše v domači župniji ali spremljajo prenos preko medijev, so za STA pojasnili na SŠK.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije