Za veliko noč ne bosta jedla belic

Agata in Janez Tibola ob vse kokoši nesnice in še petelina.
Fotografija: Janez Tibola je zjutraj naletel na žalosten prizor.
Odpri galerijo
Janez Tibola je zjutraj naletel na žalosten prizor.

Pred dnevi, nazadnje na cvetno nedeljo, so se na dvorišču Agate in Janeza Tibole, v bližini meje z Madžarsko, v Šalovcih, brezskrbno pasle kokoši, zdaj pa ni več ne kokodakanja in ne petja petelina. »Kot vsak večer sem tudi v nedeljo zaprl prostor za kokoši in sem bil presenečen nad petjem petelina, ki se običajno zvečer ni oglašal. Mislim, da je nekaj čutil,« nam je žalostno razlagal Janez Tibola, ki je ponoči ostal brez devetih kokoši in petelina.
Lisica ni mogla odnesti vseh. FOTOGRAFIJI: Oste Bakal
Lisica ni mogla odnesti vseh. FOTOGRAFIJI: Oste Bakal

Zjutraj ga je namreč pričakal krvav prizor. Kokoši so ležale po tleh, nekatere v svojem hlevčku, nekatere zunaj v ograjenem prostoru, skoraj vse pa so imele odgriznjene glave. Pravi, da so jih najverjetneje napadle lisice, manj verjetno kune. V vsakem primeru je izguba več kot grenka. Ostali so brez živali in s tem brez domačih jajc – velikonočnih pirhov ali belic, kot jim pravijo na Goričkem. »V ograjo je lisica prišla tako, da si je izkopala luknjo in se je znašla med nemočnimi kurami,« žalostno pojasni Janez. Razočaran je nad državo, ki da ne plača škode, če divja žival uniči kokoši.

»Pravijo, da gre za premično stvar,« je razočaran Tibola, a poudari, da ga je obiskal predstavnik zavoda za gozdove, popisal škodo in zdaj čaka, kaj bodo odločili v Ljubljani.
 

Ogrožajo tudi kmetovalci


Na goričkem delu Prekmurja, kjer ljudje večinoma živijo od kmetijstva, že več let nimajo sreče niti z veliko divjadjo, predvsem jeleni in divje svinje povzročajo škodo na kmetijskih pridelkih. Veterinarka Smiljana Nabergoj pa nas je opozorila, da tudi kmetovalci nehote uničujejo živali.


»Ker se je začela košnja, se pojavljajo prve žrtve, ne le srnice pred noži kosilnic, ogrožene so tudi druge živali in mačke. Gre za hude, globoke rane in podplutbe po vsem telesu, nekatere so brez okončin. Zato bi prosila kmetovalce, da so pred košnjo malo bolj pozorni in pregledajo travnik,« še poudarja Nabergojeva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije