OBRAZEC PLF

Za tujce ob vstopu v Slovenijo kmalu novost

Podobno, kot je treba za Grčijo, Italijo in Avstrijo, bo kmalu tudi v Sloveniji.
Fotografija: Za potovanje v tuje države je treba preveriti, kaj vse potrebujete od dokumentov in obrazcev. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Za potovanje v tuje države je treba preveriti, kaj vse potrebujete od dokumentov in obrazcev. FOTO: Shutterstock

Od 16. avgusta bo ob vstopu v Slovenijo za tujce veljajo novo pravilo: »Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, od 16. 8. 2021 dalje, bodo morali pred vstopom v državo izpolniti elektronski obrazec za sledenje potnikov (obrazec dPLF). Vsak posameznik bo moral izpolniti ločen dPLF, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Tranzitnim potnikom, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča, ne bo treba izpolniti dPLF (razen če bo potnik iz katerega koli razloga zapustil letališče). Posadki letala ali ladje ne bo potrebno izpolniti dPLF.«Gre za obrazec, ki ga morajo tujci izpolniti tudi za vstop v Grčijo ali pa Italijo. V nasprotnem primeru jih čaka kazen, če jih ustavijo na cesti. Na letalo pa sploh ne morejo, če tega obrazca nimajo izpolnjenega. Spomnimo na zagato slovenskih turistov, ki so ostali na letališču v Gradcu, ker tega PLF niso imeli izpolnjenega. 
 

Obrazec za sledenje potnikov

Na ravni EU je bila razvita spletna aplikacija z elektronskim obrazcem za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form – dPLF), ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku. Obrazec se uporablja za lažje in hitrejše sledenje v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni okuženi ali bolni osebi s covidom 19. Glavni namen obrazca je pomoč epidemiološki službi NIJZ pri iskanju in hitri vzpostavitvi kontakta z bolnim ali okuženim potnikom in njegovimi kontakti, da se prepreči širjenje bolezni ter izmenjava podatkov prek EU-sistema za zgodnje zaznavanje in odkrivanje nalezljivih bolezni (EWRS).

Imate zgodbo za nas? PIšite nam!


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije