ZA SLADKOSNEDE

Preverili smo cene: koliko stane kepica sladoleda v Ljubljani

Koliko se je cena dvignila v zadnjih dveh letih?
Fotografija: Sladoledi Žabar 4.6.2014 Ljubljana Slovenija [avtor:Suhadolnik Jože] FOTO: Jože Suhadolnik Suhadolnik Jože
Odpri galerijo
Sladoledi Žabar 4.6.2014 Ljubljana Slovenija [avtor:Suhadolnik Jože] FOTO: Jože Suhadolnik Suhadolnik Jože

Topli dnevi kar kličejo po kepici sladoleda. Cene pa se iz leta v leto spreminjajo, kot tudi cena kave, tortice ali limonade v kavarnah. Preverili smo, za koliko so ljubljanski slaščičarji dvignili cene kepice sladoleda v primerjavi z letom 2020. Ponudba okusov je raznovrstna, manj pa cene, saj ste zdi, da so se ustavile pri 2,4 evra za kepico. Med sladoledi boste našli tudi veganske, 'fit' in domače, ki so še dražji.

Leta 2020 je bila v Ljubljani najdražja kepica sladoleda v Gelateriji Romantika v središči Ljubljane, kjer je bilo treba zanjo odšteti 2,5 evra. Če želite danes malo kepico z največ dvema okusoma, boste zanjo odšteli 3 evre, za srednjo kepico 4,5 evra in za veliko kepico z največ tremi okusi 6 evrov. Otroška kepica z največ enim okusom stane 2,1 evra. Za okuse brez sladkorja boste odšteli 40 odstotkov več. 

Kavarna Cacao na Petkovškovem nabrežju je pred dvema letoma ponujala kepice za 2 evra, zdaj je cena 2,4 evra za kepico oziroma 2,9 evra, če bi želeli kepico z dvema okusoma. Ponujajo tudi 'kepice special' za 3,4 evra.

Slaščičarna Lolita na Cankarjevem nabrežju ima poenoteno ceno za kepico 2,40 evra ne gleda na to ali je veganska ali ne. Imajo možnost tudi kepico z dvema okusoma s ceno 2,80 evra. Pred dvema letoma je bila cena kepice z enim okusom za 40 centov cenejša.

Na Cankarjevem nabrežju je tudi kavarna Divine, kjer je kepica leta 2020 stala 1,8 evra, danes pa kepica naravnega sladoleda stane 2,5 evre, običajnega 1,8 evra, če želite dva okusa običajne kepice, pa 2,5 evra. 

Med sladkosnedi prav tako priljubljena slaščičarna Fetiché na Cankarjevem nabrežju stane najdražja kepica 3,20 (pistacija in čokolada), medtem ko je treba za mlečno kepico odšteti 2,4 evra. Če bi želeli kepico 'pol-pol', boste zanjo odšteli od 2,70 do 3,40 evra. Pred dvema letoma je tam mlečna kepica stala 2 evra.

Kavarna Zvezda s petimi poslovalnicami v Ljubljani ima ceno 2,4 evra za kepico, za vegansko 2,9 evra. Pred dvema letoma je bila cena 1,9 evra

Zunaj strogega središča se cena kepice nekoliko zniža. V Čolnarni parka Tivoli boste zanjo odšteli 1,8 evra, za mešano 2 evra. V gostilni Pri Žabarju, kjer izdelujejo domači sladoled, je cena kepice 2 evra.

Cene poskočile tudi za 20 odstotkov v dveh letih

Cena sladoledne kepice v Ljubljani je okvirno 2,4 evra. Ali gre zgolj za naključje ali za dogovor med slaščičarji, ne vemo, a zdi se, da je v državi kljub vse večji izbire vse manj konkurenčnih cen. O okuse se tokrat nismo poglabljali, a po komentarjih na spletnih omrežjih nekateri sladoledi po okusu, sestavi in porciji izstopajo in so menda vredni vsakega centa, medtem ko je večina prepričana, da je cena previsoka. V dveh letih je poskočila za 12 do 20 odstotkov. 

Še primerjava: v eni najboljših slaščičarn v Firencah je za kepico v kornetu treba odšteti približno dva evra, v slavni slaščičarni Gelateria Zampolli v Trstu okoli 1,5 evra (lanska cena), medtem ko je v Parizu za sladoled treba odšteti okoli 3 evre, a tam tudi skodelica kave stane 6 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije