ZA DOBER NAMEN

Za rojstni dan preveslala 143 kilometrov

Na Ljubljanici so že šestič kar 24 ur veslali za dober namen. Pomagali bodo Želvi Ljubljana, VDC Novo mesto in Sožitju Ptuj.
Fotografija: Niko in Eva
Odpri galerijo
Niko in Eva

LJUBLJANA – Naša prestolnica je v poletnih mesecih, sploh ob koncih tedna, izjemno živahna, vključno z utripom na reki Ljubljanici, ki se vije skozi mestno središče. Po njej vztrajno sem ter tja drdrajo turistične ladjice in turistom ponujajo malce drugačen pogled na mesto.
Rečna žila prestolnice je še dodatno oživela. Za varnost so ves čas skrbeli gasilci. FOTO: Dejan Javornik
Rečna žila prestolnice je še dodatno oživela. Za varnost so ves čas skrbeli gasilci. FOTO: Dejan Javornik

A vendar je bilo v petek na njej še nekaj drugače. Po rečni gladini je namreč drselo neobičajno veliko kajakov, kanujev in supov. A nista jih poganjala le moč in vztrajnost veslačev, temveč tudi njihova želja, da nekomu polepšajo vsakdan.
Andrej Jelen in Anton Pregelj sta srčno čestitala Bojanu Lenartu, Evi Ferjan in Niku Svoljšku, ki so na čolnu preživeli noč in vremenske ujme.
Andrej Jelen in Anton Pregelj sta srčno čestitala Bojanu Lenartu, Evi Ferjan in Niku Svoljšku, ki so na čolnu preživeli noč in vremenske ujme.

Približno stotica se je namreč udeležila že 6. dobrodelnega dogodka Veslajmo za dober namen, ki je potekal kar 24 ur ter so ga vnovič organizirali Kajakaška zveza Slovenije, Kajak kanu klub Ljubljana in dobrodelno društvo Hiša sonca. Izkupiček, ki so ga zbrali s prijavninami, donacijami in sponzorstvom, so tokrat namenili sofinanciranju izbranih projektov posameznih oseb s posebnimi potrebami.
 

Slabo vreme jih ni ustavilo


»V minulih letih smo z zbranim denarjem pomagali že denimo URI-Soča in CUDV Dornava, tokrat pa smo se odločili za pomoč posameznikom. Na 20 društev smo poslali razpis in med prijavljenimi projekti za pomoč njihovim gojencem izbrali tri. Te so posredovali Program socialne vključenosti Želva Ljubljana, Varstveno-delovni center Novo mesto in društvo Sožitje Ptuj,« je povedal Andrej Jelenc, pobudnik prireditve in glava Kajakaške zveze Slovenije.
Da je pomembno sodelovati, je dokazal tudi Tomaž Vnuk s hčerko.
Da je pomembno sodelovati, je dokazal tudi Tomaž Vnuk s hčerko.

Vse se je začelo že v petek ob štirih popoldne, ko so pri Livadi na Ljubljanici prvi namočili vesla v vodo in se spustili po 5,5 kilometra dolgi krožni trasi proti zapornicama pri Ambroževem trgu. In nazaj. Najvztrajnejši so vesla potegnili iz reke in pod nogami vnovič začutili trdna tla šele skoraj natanko 24 ur pozneje, v soboto ob štirih popoldne.
V petek in soboto je bilo na Ljubljani nenavadno veliko kanujev, kajakov in supov.
V petek in soboto je bilo na Ljubljani nenavadno veliko kanujev, kajakov in supov.

Ja, trojica najvztrajnejših je premagala same sebe ter celoten 24-urni veslaški izziv s humanitarno noto preživela na vodi, in to kljub sobotnim dopoldanskim vremenskim ujmam, ko jih je bičal dež, skoraj kot bi se utrgal oblak, ter so se v nekem trenutku od kajakov odbijali celo kristalčki toče. »Vreme nam tokrat resnično ni bilo najbolj naklonjeno pa tudi terminsko se je dogodek prekrival z drugimi, z dogodki ob koncu šole, pohodom ob solsticiju na Šmarno goro, tudi kajakaška tekmovalna sezona je že v razmahu,« je povedal Anton Pregelj, predsednik humanitarne Hiše sonce, ki pa mu je vseeno pelo srce, da ljudi nič, niti brutalno vreme, ne ustavi, da ne bi sočloveku pomagali po najboljših močeh. Kajti štel je prav vsak posameznik in prav vsak kilometer.

»Vsak je preveslal, kolikor je zmogel ali želel. Štel je prav vsak kilometer, saj je, denimo, naš glavni sponzor Elektro Ljubljana za vsak kilometer doniral po evro.«
 

Zmagovita Niko in Eva


Vseeno je bilo, ali si bil vešč veslanja ali ne, ne nazadnje so na startu podajali napotke usposobljeni učitelji kajaka. Kot je bilo tudi vseeno, koliko svečk si že upihnil na rojstnodnevni torti. Najmlajši udeleženec je bil namreč star le 13 let, v veslanju še začetnik, a je vendar preveslal 10 krogov, torej 55 kilometrov.


Zmagovalec letošnje športno-humanitarne zgodbe pa je bil 69-letni Niko Svoljšak, ki je v 24 urah, med katerimi si je vzel nekaj trenutkov le za obroke, preveslal kar 154 kilometrov in je z 28 preveslanimi krogi postavil osebni rekord. Kajti prireditve se je udeležil tokrat že četrtič. »Seveda vmes doživiš kakšno krizo, celo prekolneš samega sebe in vse druge, a ko potegnem črto, kajakaštvo je moj življenjski slog,« je dejal letos najvztrajnejši, ki mu je obraz, ko je po 24 urah iz čolna spet stopil na rečni breg, zadovoljno žarel.

Prav nič manj pa ni od zadovoljstva in sreče sijala niti Eva Ferjan, najvztrajnejša med ženskami, ki je s 26 krogi dokazala, da ženske nikakor niso šibkejši spol. A presenetila je samo sebe. »Nisem imela v načrtu na kajaku preživeti noči, v avtu sem imela pripravljeno žimnico in spalno vrečo. Nato pa sem okoli polnoči videla, da si želim veslati naprej. Na vodi je bilo namreč najlepše prav ponoči, ko se je vse umirilo, zavladala je popolna tišina. Tam in tedaj sem se odločila na čolnu pričakati dan.«


A ni pričakala le novega dne, temveč tudi svoj 41. rojstni dan. Tako si je za svoj rojstni dan podarila najlepše darilo – svoj čas, s katerim je pomagala drugim. Enako število krogov, tudi 26, je za sabo pustil tudi Bojan Lenart, še tretji, ki zaradi dobrega namena ni zatisnil očesa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije